En plena campanya electoral va córrer el rumor (no gaire insistent, tot s'ha de dir) que deia que Lluís Llach renunciaria a ser diputat perquè no es conegués el seu patrimoni. Ningú donava per fet en aquell moment, ni anteriorment, que seria un patrimoni discret. Pocs dies després que ens arribés al diari aquesta hipòtesi, se li va preguntar en una entrevista a RAC-1. Llach va contestar que no tenia cap problema, ni un, que es conegués el seu patrimoni i, seguidament, va admetre provenir d'una família benestant, que tenia diverses propietats, un veler i no recordo quantes coses més.

Ara s'ha conegut el que té el cap de llista de Junts pel Sí per Girona i hem sabut que no mentia en aquella entrevista al programa de Jordi Basté. I com els d'ell, també podem conèixer els béns de tots els diputats de la cambra catalana. Aquest és el preu de ser diputat; que tots puguem navegar per la riquesa, o no, dels nostres representants públics.

En realitat no hi ha res d'il·legal en les declaracions que fan els diputats abans d'obtenir l'acta, sempre que no menteixin. Simplement es tracta, per una banda, d'un exercici de transparència obligat (ara que tothom se n'omple tant la boca) i de xafarderia (quasi també obligada) per la resta de ciutadans, especialment els que exercim de periodistes.

Llach, tot i la rectificació d'ahir del Parlament (vegin peça adjunta), té un bon patrimoni i ara tots som lliures d'opinar si ens sembla molt o poc. No va ser cap gran sorpresa perquè, a banda del que ell deia de la família, el cantant de Verges també té una carrera a l'esquena que és indiscutible.

Junts pel Sí

Entre els diputats de Junts pel Sí per Girona trobem des d'aquell que té fins a sis propietats immobiliàries fins al que només té un cotxe, encara que aquest sigui de gamma mitjana alta.

La que va ser la número dos de la candidatura, l'entrenadora de bàsquet Anna Caula, té un total de quatre habitatges que sumen 359.000 euros. En comptes corrents i dipòsits bancaris té 128.000 euros, en accions i altres béns 29.000 € i disposa d'un Toyota Verso. El número 3 i alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha declarat un habitatge al 50% valorat en 280.000 euros, un import de 14.000 euros en comptes corrents i un Renault Megane Scenic.

El següent de la llista és l'alcalde de Sarrià de Ter, Roger Torrent, d'ERC, que declara la meitat d'un habitatge valorat en 113.000 euros, dues motocicletes i un Citroën C4, a més de 90.000€ en dipòsits bancaris. De tots els diputats de Junts pel Sí i del conjunt de representants gironins la que menys declara és la regidora de CiU a Maçanet, Natàlia Figueras, que només posseeix un Audi A-1.

L'exsecretària general de la UGT a Girona, Dolors Bassa, té tres propietats immobiliàries, una d'elles en usdefruit i un Nissan Qasqai, mentre que l'alcalde de Besalú, Lluís Guinó (CiU), té set béns immobles, la majoria al 50%, tres dels quals els ha obtingut per donació, un per herència i tres amb compravenda. Guinó condueix un Audi A4.

L'alcalde de Ripoll per CiU, Jordi Munell, destaca per la petita col·lecció de cotxes clàssics de la qual disposa. Dels cinc vehicles que declara, tres són antics i els altres dos són un Jeep Wrangler i un Smart Fortwo, adquirits de segona mà. A més té dos habitatges i un local al 50% i 48.000 euros als bancs.

El regidor d'ERC a Palafrugell Sergi Sabrià té dues motos (una Vespa Primavera i una Honda Scoopy) a més d'un Hyundai i30. El seu habitatge està valorat en 71.000 euros i posseix el 0,7% d'un altre immoble. Dolors Rovirola, exalcaldessa de Vilademuls per CiU, té un Citroën Xsara i dos immobles, valorats en 270.000 euros. El regidor de Lloret de Mar per ERC Jordi Orobitg disposa de dos habitatges i un garatge i tres vehicles: un Chrysler Voyager, un Nissan Juke i una moto Honda PCX.

Hi ha dos diputats de Junts pel Sí gironins que es va presentar a les llistes per Barcelona. Són Magda Casamitjana (MES) i Irene Rigau (CiU). L'exalcaldessa de Roses, com Sergi Sabrià, també té una Vespa, a més d'una altra motocicleta Kymco. El seu habitatge al 50% té un valor de 277.000 euros i en té un altre a través d'herència al 100% de 36.000 euros. L'encara consellera d'Educació disposa d'un Mercedes classe A i unes propietats immobiliàries que no arriben als 27.000 euros.

Ciutadans

C's

La sorpresa de la nit electoral va ser Ciutadans, que va passar a ser la segona força a Girona, amb dos diputats. El primer, l'exregidor de Girona Jean Castel, té un habitatge al 100% valorat enb 195.800 euros i compta amb un vehicle Mercedes Benz E-Klass. El segon representant de C's, Alfonso Sánchez, de Tossa de Mar, també té un sol habitatge valorat en 230.000 euros i dos cotxes: un Mercedes Benz E 300TD i un Golf GTI.

PSC

L'històric del PSC i exalcalde de l'Escala Rafel Bruguera va aconseguir un únic diputat, essent la tercera força. En la seva declaració de béns, hi figura un habitatge al 50%, amb un valor de 123.000 euros. Quant als vehicles, Bruguera té una moto Kimco, un Ford Fiesta i un Peugeot 3008 híbrid. El diputat socialista és l'únic dels gironins que declara tenir un cotxe parcialment elèctric.

CUP

El diputat de la CUP, Benet Salellas, és l'únic del llistat de gironins que no declara tenir cotxe. En canvi, sí que té un total d'onze propietats immobiliàries, sis d'elles finques rústiques de poc valor i la majoria rebudes en herència. El seu habitatge, que té al 50%, està valorat en 201.000 euros.

PP

El cap de llista per Girona i portaveu popular al Parlament, Enric Millo, ha adquirit tots els béns immobles que té a través d'herències. En total són cinc i n'és propietari del 16% per un valor total de 161.000 euros. Com a curiositat, Millo és l'únic que no diu quin cotxe té, es limita a posar un «turisme» a la descripció del vehicle i només compta amb 600€ al banc i 24.000 en accions. Tot i que anava a la llista de Barcelona, la diputada popular María José García, ha figurat en candidatures a Porqueres i a les generals de 2008 per Girona. En la seva declaració hi figuren onze propietats immobiliàries, quatre de les quals obtingudes a través d'herència i la resta per compra. Condueix un Wolkswagen Escarabat dels nous.

Cat. Sí que es Pot

Catalunya Sí que es Pot va obtenir un diputat per Girona, però en realitat hi ha dos representants gironins al parlament d'aquesta plataforma. A més de Marc Vidal, va ser escollit per Barcelona Albano Dante Fachin. Vidal té dues propietats immobiliàries al 50%, amb un valor de 61.000 euros; 40.000 euros en dipòsits bancaris i un cotxe Renault Gran Scènic. Albano Dante ha declarat un 30% de participacions en una societat editora i 533 € al banc.