La Fira de Sant Martirià de Banyoles és una fira totalment consolidada. Ahir es va presentar la 37a edició i l'11a edició de la Mostra de races autòctones dels Països Catalans, a Banyoles, que se celebrarà aquest cap de setmana, dies 13, 14 i 15 de novembre del 2015.

La Fira arriba amb novetats amb la presència de races autòctones del País Basc com ara el cavall Pottoka, la cabra Azpi Gorri, l'ovella Latxa, el porc Euskal Txerri, el gos Villano de las Encartaciones o la gallina Euskal Oiloa. També s'habilitarà un espai per a tastets de productes autòctons del País Basc. Com cada any tampoc hi faltaran les races dels Països Catalans.

La inauguració serà divendres a les vuit de la tarda. És una fira per als amants del cavall i dels animals autòctons catalans. Els concursos morfològics seran de cavall de tir, híbrid, ase català, cavall de pura raça espanyola, cavall de concurs i cavall de pura sang àrab. El cap de setmana serà ple d'activitats amb exhibició de diverses disciplines eqüestres, el concurs de cant de gall, xerrades, actuacions musicals, entre altres. A més, per a qui vulgui hi haurà el bar-restaurant de la Fira.

Tampoc hi faltaran les parades al Mercat d'artesania, i la Fira del dibuix i la pintura. Enguany hi ha la novetat de diversos tallers infantils de pintura, amb diferents tècniques, com ara la pintura facial i el taller de pintura centrifugada sobre cartolina.

La fira multisectorial i comercial Firestany dins del pavelló de la Draga és un dels atractius i compta amb estands diversos. Enguany hi ha increment d'empreses i establiments de Banyoles i del Pla de l'Estany. En aquesta edició, i com a novetat, s'incorpora a la Fira la Monogràfica del Gos d'atura català, on participaran uns 60 gossos.

L'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, va destacar ahir que durant el «cap de setmana a Banyoles hi ha un punt de trobada per als amants del cavall, per veure races autòctones, i per a tothom en general, ja que ofereix activitats molt variades com el Firestoc o les parades que s'hi instal·laran». Noguer va destacar la bona participació d'aquesta Fira els últims anys.