El Programa per a la vigilància, seguiment i control del mosquit tigre ha detectat la implantació d'aquest insecte en 134 municipis gironins, 23 localitats més que al 2014. Segons les dades del programa que desenvolupen Dipsalut i la Mancomunitat Intermunicipal Voluntària del Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i el Baix Ter, en coordinació amb l'Agència de Salut Pública de Catalunya, aquest any s'ha constatat per primera vegada la implantació del mosquit tigre en municipis com Arbúcies, Montagut, Serinyà, Palau-Savardera, les Planes d'Hostoles, Colera o Canet d'Adri.

Pel que fa a les queixes, aquest any se s'han atès 149, 11 menys que l'anterior. L'Alt Empordà és la comarca que ha registrat un nombre més elevat de queixes (59), seguida pel Baix Empordà (40), la Selva (23), el Gironès (16), el Pla de l'Estany (6) i la Garrotxa (5). L'agost ha estat el mes que ha concentrat més queixes (39), seguit pel setembre (36) i el juliol (27).

Una de les tasques de control més destacades d'aquesta temporada s'ha desenvolupat als cementiris. Concretament, s'han prospectat i tractat els recintes d'enterrament de 88 municipis de la demarcació, bàsicament a les instal·lacions que es troben a tocar o dins dels nuclis urbans dels municipis on l'espècie està establerta. També s'ha fet una campanya de sensibilització entre els usuaris d'aquestes instal·lacions a través de cartells informatius.

I és que Dipsalut recorden que la prevenció del mosquit tigre és clau per a evitar-ne la proliferació, ja que pot transmetre malalties com el Dengue o el Chikungunya.

El curs passat 2014-2015 es va realitzar una nova edició del projecte educatiu Mosquit Tigre per sensibilitzar la població en edat escolar sobre la importància de combatre aquest insecte. Aquesta formació es va posar en marxa el 2009 i ja ha ensenyat a evitar que el mosquit tigre criï a 38.300 escolars i, de retruc, a les seves famílies durant les seves sis edicions, ja que es calcula que més del 90% d'espais on l'insecte pot criar són privats.

L'estratègia per combatre el mosquit tigre també passa per donar les eines als municipis perquè assumeixin part de les seves responsabilitats i ho puguin fer d'una forma ordenada, coordinada i basada en el coneixement de l'espècie que cal controlar. Per aconseguir-ho, Dipsalut està aportant, per una banda, la cartografia dels llocs de cria del mosquit en la via pública i, per l'altra, formació del personal municipal.