Girona viu una tardor més càlida i poc plujosa per falta de llevantada

Les temperatures màximes i mínimes dels últims dies són fins a 10 graus més elevades respecte a la mitjana climàtica del segle XX

12.11.2015 | 07:20
Núvols baixos al Comanegra aquest cap de setmana, causats per les altres temperatures i la falta de vent · Silvia Sanchez

La previsió apunta a un hivern càlid

  • El meteoròleg gironí Gerard Taulé explica que, a part de les llevantades escasses i menys intenses, el canvi climàtic global també repercuteix en les tempestes d´estiu. D´aquesta manera, Taulé valora que les tempestes d´estiu de la demarcació de Girona són més fortes que els últims anys perquè les temperatures són més elevades. Per això, Taulé posa de manifest que aleshores hi ha més vapor d´aigua disponible a l´atmosfera.

    Pel que fa a la previsió climàtica per als propers mesos, el meteoròleg gironí avança que l´hivern també serà més càlid del que és habitual. En el cas de les precipitacions, Taulé considera que el nivell de pluges serà normal. El meteoròleg gironí detalla que el pronòstic sorgeix de la previsió que ha fixat la NOAA, que és l´agència estatal dels Estats Units dedicada a la predicció estacional de la climatologia.

    Fins i tot, el pronòstic de la NOAA va més enllà de les estacions de la tardor i de l´hivern. El fet és que l´agència dels Estats Units apunta que la primavera serà més normal, sobretot a partir del maig, malgrat que l´abril encara serà càlid.

Temperatures altes i menys precipitacions. De moment, la tardor d´aquest any es manté en uns registres poc habituals. D´una banda, les temperatures màximes i mínimes de Girona i d´altres municipis de la demarcació són fins a 10 graus més elevades comparades amb la mitjana climàtica del segle XX. D´altra banda, les pluges cada vegada són més escasses i és per això que es viu una forta sequera, perquè s´han acumulat uns 300 litres menys (respecte a la mitjana de fa un segle). Segons el meteoròleg gironí Gerard Taulé, més enllà de la calor, la situació actual és excepcional per la falta de precipitació, a causa del canvi climàtic global.

Taulé explica que les temperatures màximes dels últims dies no són de rècord, ja que el 9 de novembre del 1985 la ciutat de Girona va registrar 30 graus de màxima (amb un vent de ponent). El mateix dia, Santa Coloma de Farners va tenir 31 graus de màxima. En canvi, Girona ha registrat el 9 de novembre d´aquest any 23,6 graus de màxima. Sobre les temperatures mínimes dels darrers dies, són més accentuades que les màximes. El motiu és que l´observatori de Girona –a Santa Eugènia– ha tingut 13 graus de mínima el passat cap de setmana. Es tracta de 10 graus més respecte a la mitjana climàtica del segle XX (ja que la mínima del període és de 3 graus).

A més, les temperatures també són elevades a altres municipis de la demarcació com Banyoles, que ha registrat 25,3 graus de màxima. Es tracta de la cinquena màxima més alta que ha tingut aquesta ciutat des del 1950 en un mes de novembre. Una altra població com la Tallada d´Empordà ha registrat de màxima 27,1 graus; el rècord d´una sèrie històrica de 26 anys. En els dos casos la màxima es va produir ahir. Malgrat tot, Taulé destaca que Girona viu una situació més extraordinària pel que fa a la falta de pluges. La raó és que la ciutat de Girona ha acumulat, de moment, 457 litres de precipitació per metre quadrat aquest any. En canvi, la mitjana del segle XX de la pluja acumulada els 10 primers mesos de l´any és de 791 litres.

Per això, Taulé posa de manifest que els últims 15 anys s´ha produït una disminució de precipitació a la ciutat de Girona i a la resta de demarcació com a conseqüència del canvi climàtic. El meteoròleg gironí diu que l´expansió urbana de Girona i la contaminació provocada pels vehicles han causat que les gotes de pluja s´evaporin més fàcilment abans de caure a terra. D´aquesta manera, Taulé detalla que la mitjana del segle XXI de precipitació acumulada els 10 primers mesos de l´any és de 680 litres per metre quadrat. Taulé subratlla que la falta de llevantades (típiques de la tardor) accentuen la situació de forta sequera, ja que cada vegada les llevantades duren menys dies i porten menys pluges que en els darrers anys. Tot plegat, segons el meteoròleg gironí, són efectes del canvi climàtic global.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema