Més de mil agents espanyols i francesos s'encarregaran de controlar la frontera durant la celebració de la Conferència de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic, que començarà a París el proper 30 de novembre i aplegarà 80 caps d'estat i representants de 160 països. Diari de Girona va avançar la setmana passada que França havia decidit suspendre temporalment el Tractat de Schengen i blindar la frontera entre el 13 de novembre i el 13 de desembre per evitar atacs terroristes durant la cimera del clima.

A partir de divendres començarà l'operatiu. Els controls, que seran especialment intensius durant deu dies, obligaran a desviar tots els vehicles -tant cotxes com camions- que circulin per l'AP-7. El tronc central d'entrada a França es tallarà i shan habilitat carrils específics a la plataforma de les antigues duanes.

El país gal farà ús de la clàusula de salvaguarda que recull l'article 23.1 del Tractat de Schengen, i que permet als països membres recuperar el control de les fronteres en casos excepcionals. «No es tracta de suspendre Schengen, sinó d'aplicar els acords del tractat per poder fer front a les amenaces terroristes i d'ordre públic», ha concretat la prefecta dels Pirineus Orientals, Josiane Chevalier. El blindatge de fronteres començarà aquest divendres a la una del migdia i durarà exactament un mes.

A la demarcació, els controls afectaran totes les entrades cap a França, amb especial incidència a l'AP-7 (per on cada dia hi circulen entre els dos sentits 11.000 vehicles, un 30% dels quals són tràilers). Al pas fronterer per l'autopista, de fet, es barrarà el pas del trànsit pel tronc central, i tots els cotxes i camions es desviaran per uns carrils específics que s'han habilitat a la zona de les antigues cabines.

Per carretera, també hi haurà controls al pas de la N-II al Pertús (Alt Empordà), al coll de Belitres (l'entrada a França per Portbou) i al pas fronterer de Llívia. Pel què fa al trànsit ferroviari, des de l'estació de Perpinyà es controlaran tots els TAV que entrin a França i, des de Cervera de la Marenda, tots els trens regionals.

A la zona dels Pirineus, el dispositiu arribarà a mobilitzar més de mil agents de diferents forces i cossos de seguretat. França hi destinarà cap a 700 gendarmes, 300 efectius de la policia de fronteres i una vuitantena de funcionaris de duanes. Tots ells es coordinaran amb Policia Nacional, Guàrdia Civil i Mossos d'Esquadra, que també hi desplegaran efectius per fer controls pel seu compte o bé participar en d'altres de conjunts.