Els accidents de treball han repuntat en l'últim any coincidint amb un augment de l'activitat econòmica. Tant és així que a Espanya cada dia moren dues persones a causa d'un sinistre laboral, segons assegura un informe d'UGT publicat just quan es compleixen 20 anys de la llei de prevenció de riscos laborals.

L'informe, que analitza l'evolució de la sinistralitat en el període comprès entre els anys 1995 i 2015, també revela que diàriament 67 persones són víctimes d'una malaltia relacionada amb la feina i que, a dia d'avui, "segueix havent-hi una baixa notificació d'aquestes malalties i no s'ha aconseguit fer aflorar les anomenades malalties professionals ocultes".

L'estudi reconeix que, després de 20 anys d'existència, la llei de Prevenció de Riscos Laborals ha portat canvis positius en la gestió dels riscos inherents al treball, si bé hi ha una "necessitat urgent d'implementar el quadre de malalties professionals i garantir la protecció del treballador en cas d'incapacitat sobrevinguda".

Segons l'informe del sindicat, que pren les dades de l'Estadística sobre accidents de treball i malaltia professional i l'Enquesta Nacional de riscos laborals en les Empreses, un total de 386 treballadors van morir entre els mesos de gener i agost d'enguany, fet que suposa 15 morts més que en el mateix període de 2014.

L'estudi també destaca que durant els primers anys de vigència de la llei de prevenció de riscos laborals, entre 1995 i 2000, un període caracteritzat pel creixement de l'ocupació, l'augment de sinistralitat va ser del 25%. A partir del 2001, la sinistralitat va entrar en una trajectòria descendent a causa, entre altres factors i segons assenyala UGT, al paper de la Inspecció de Treball, que va iniciar una campanya de vigilància i control en empreses d'alta sinistralitat.

Segons l'anàlisi del sindicat, entre els anys 2013 i 2014 va començar el repunt dels accidents coincidint amb un increment de l'activitat econòmica i amb el fet que la prioritat de les actuacions de la Inspecció de Treball i Seguretat Social no sigui la salut laboral, sinó la lluita contra el frau.

A més, el sindicat subratlla que la major part dels accidents laborals que succeeixen en el lloc del treball són qualificats de lleus, un fet que segons UGT porta a una certa "desconfiança".

El sindicat recorda que la qualificació dels sinistres amb més o ?menys gravetat "pot evitar-ne la investigació i les sancions que poguessin correspondre". En el seu informe, el sindicat conclou que "encara existeix penositat en moltes tasques i els riscos tradicionals segueixen sent molt nombrosos, sense que es manifestin signes de millora", però, a més, les exigències de caràcter mental com són el nivell d'atenció, el ritme de treball imposat o els terminis a complir estan augmentant entre la població treballadora.

Per al sindicat, l'evolució de les xifres de sinistralitat és positiva si es comparen amb el 1995, però considera "urgent" treballar per mantenir la tendència decreixent del període entre 2001 i 2012.

En aquest escenari, UGT proposa que "aflorin les malalties professionals ocultes", la gestió de riscos emergents (com l'exposició a nanosubstàncies) i de riscos psicosocials, l'establiment de criteris objectius per a la qualificació dels accidents de treball i la publicació de sancions per infraccions molt greus.