El PSC va presentar ahir la candidatura del Congrés i del Senat de la circumscripció de Girona per a les eleccions generals del 20 de desembre. En un acte davant la Factoria Cultural Coma Cros de Salt, la cap de llista del PSC al Congrés per Barcelona, Carme Chacón, va definir la candidatura de «renovada però amb experiència». Així mateix, Chacón va voler posar de manifest que la formació socialista «sap que Catalunya encara es juga més que Espanya» el 20-D.

Pel que fa a la candidatura, el cap de llista del PSC al Congrés per Girona, Marc Lamuà, va explicar ahir que els números dos i tres del partit són l'exregidora de Figueres Mireia Guerrero i el regidor de Santa Coloma de Farners, Manel Roqueta. La regidora de Sant Feliu de Guíxols, Laura Serrano, ocupa la quarta posició, l'exregidor de Salt Mingo Álvarez la cinquena i la regidora de Roses, Olga Simarro, la sisena en aquests comicis.

En el cas del Senat, a part de la cap de llista del PSC per Girona, Cristina López, els números dos i tres del partit són el regidor de Vilajuïga, Joan Aguilar, i la regidora de Palamós, Raquel Gallego. A les últimes eleccions generals del 2011, la formació socialista va obtenir per la circumscripció de Girona un diputat al Congrés (Àlex Sáez) i un senador (Rafel Bruguera) en coalició amb ICV-EUiA.

Aposta per l'educació

Sobre la situació actual entre Catalunya i Espanya, Chacón va considerar ahir que Artur Mas i Mariano Rajoy són els responsables de «la ruptura de la societat», a més de l'empobriment social. Chacón va afegir que les famílies ara han de tornar a decidir «quins fills poden anar a la universitat». La cap de llista del PSC al Congrés per Barcelona va assegurar que els preus dels graus universitaris han augmentat un 67% des que governa el PP a l'Estat i va afirmar que les beques han caigut un 75%.

«Necessitem un canvi urgent», va destacar Chacón, que va defensar que l'aposta del partit socialista és aconseguir un pacte estatal per l'educació. D'entrada, Chacón ja va avançar que si la seva formació governa, es derogarà la Lomce i s'eliminarà l'assignatura de religió. La candidata del PSC va subratllar que la Investigació, el Desenvolupament i la Innovació (I+D+I) ha de ser el «gran motor».

També va valorar que és «insòlit» que la despesa de la Generalitat en escoles bressol hagi passat dels 110 milions d'euros amb Montilla de president als 0 euros amb Mas. Per això, Chacón va explicar que cal posar «èmfasi» en l'educació i en la formació de les properes generacions. En la mateixa línia, Lamuà va assenyalar que l'Estat no pot retallar més en la partida universitària perquè cal defensar el seu «teixit» i va apostar per crear més places per a investigadors.

Pel que fa a altres àmbits, Lamuà va reiterar el compromís del PSC en arreglar el problema de la N-II i de l'aeroport de Girona. Sobre l'aeròdrom, el cap de llista socialista al Congrés va detallar que el seu partit defensa que hi pugui haver una gestió directa des del territori de l'equipament de Vilobí d'Onyar.

Finalment, Lamuà va concloure que els dos eixos bàsics del PSC en aquestes eleccions generals del 20 de desembre són la creació d'ocupació i l'educació. Lamuà va posar com a exemple la Factoria Coma Cros de Salt, que «simbolitza» l'evolució de les comarques gironines: «Una reindustrialització a través de la innovació».