Banyoles seguirà aglutinant tots els instituts del Pla de l'Estany, ja que el quart centre de Secundària serà una extensió -en barracons- de l'institut Pla de l'Estany. Aquesta era l'opció que tenia més possibilitats després que el Departament d'Ensenyament descartés l'edifici de La Providència, una part del qual és la seu de Càritas Arxiprestal de Banyoles.

La decisió, que també descarta Porqueres, és oficial des d'aquesta setmana, quan el director dels Serveis Territorials d'Ensenyament l'ha comunicada per carta al Consell Escolar Municipal de Banyoles. La nova extensió de Secundària al Pla de l'Estany -on manquen places d'aquest nivell educatiu- ha d'entrar en funcionament el curs vinent, 2016-2017.

A l'octubre, els tècnics d'Ensenyament van informar negativament sobre la ubicació del centre a La Providència, propietat del Bisbat de Girona. La resolució es va comunicar al Consell Escolar i en la mateixa sessió va quedar clar que la nova oferta de places de Secundària Obligatòria es cobriria amb una extensió d'algun dels tres instituts existents.

Per la seva banda, l'Ajuntament de Porqueres es va postular com a candidat per acollir el quart centre d'ESO. En el seu moment, l'alcalde, Francesc Castañer, va defensar l'oportunitat de descentralitzar serveis educatius com aquest.

Finalment, la Direcció territorial d'Ensenyament ha considerat que la millor opció passa per annexionar el nou centre a l'institut Pla de l'Estany, tot fent que en sigui una extensió. Ahir, el director territorial, Albert Bayot, va explicar que l'institut ha valorat en positiu fer-ho així, encara que els compliqui l'organització. Durant els tres primers anys, tindran un curs més; ara hi ha 4 línies d'ESO, de manera que el curs vinent seran 5 -el primer any s'hi escolaritzaran 30 alumnes més-. Bayot va explicar que la nova extensió permetrà situar-hi el primer cicle i «fer un tractament pedagògic molt diferenciat d'aquest cicle».

Ensenyament no contempla consolidar un institut nou a Banyoles, sinó que la nova extensió tingui una vida de set o vuit anys. Aquest càlcul es basa en una anàlisi demogràfica detallada, que preveu «una devallada demogràfica important que durarà temps i que situa en les places actuals o menys», va concretar Bayot. El director territorial va remarcar que una extensió evita crear un equip nou, de manera que es mantindrà la direcció de l'institut Pla de l'Estany, a la qual s'incorporarà una persona més.

L'Ajuntament de Banyoles havia ofert dos terrenys: un proper al Josep Brugulat i un altre a tocar del Pla de l'Estany. Ensenyament ha optat per la segona, entre d'altres raons «per l'equilibri del nombre d'alumnes» -va dir Bayot. Ara, els arquitectes dels Serveis Territorials i l'equip direciu han de decidir si els mòduls se situen al terreny municipal o a un sector del pati. Després, abans d'acabar gener s'han de revisar les adscripcions de les escoles. Bayot va dir que s'ha previst un sistema perquè hi hagi les alteracions mínimes.

En relació amb Porqueres, Bayot va explicar que han pesat els beneficis organitzatius d'incorporar l'extensió al Pla de l'Estany, així com -va apuntar- «la gran diferència del teixit social entre els pobles i la capital». Bayot va afirmar que «el més important és homogeneïtzar el teixit social, no he volgut renunciar a vetllar per l'equilibri».