Primeres retencions a la frontera francesa abans de la Cimera de París

A partir de demà, França suspendrà Schengen durant un mes i disposarà de 285 punts de control a tot el país

13.11.2015 | 07:15
La Policia de Fronteres francesa, fent controls al Pertús, ahir · Josep Ribas Falguers

Oficialment, Schengen quedarà suspès a partir de demà en tot el territori francès però ahir ja es notaven les primeres retencions als passos fronterers que discorren per la província de Girona. El blindatge fronterer consistirà a verificar acuradament els documents i l´equipatge de les persones que entrin en territori francès per carretera o tren. Els aeroports sempre es controlen.

Encara no ha entrat en vigor la suspensió temporal del tractat de Schengen a França –s´inicia demà i fins al 13 de desembre– però les primeres retencions als passos fronterers ja s´han fet notar. La policia de fronteres gal·la (PAF) està escalfant motors per quan França quedi absolutament blindada a base de convertir les duanes en un coll d´ampolla en el qual s´indentificaran tots els vehicles que passin per evitar que es pugui produir un atemptat terrorista en el marc de la Conferència de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic, que s´iniciarà a París el proper 30 de novembre i congregarà 80 caps d´estat, representants de 160 països i nombrosos manifestants.

La permeabilitat de Schengen quedarà aturada durant tot un mes només en direcció França, així que es veurà afectada Espanya –molt especialment les comarques gironines–, Andorra, Itàlia, Suïssa, el pas de Calais, Bèlgica i Luxemburg. Per a aquesta tasca, el Govern francès ha sol·licitat la col·laboració dels països veïns per facilitar la identificació de totes les persones que accedeixin al país.

Els controls fronterers consistiran a verificar acuradament els documents i l´equipatge de les persones que entrin en territori francès i comprovar que no hi ha contraindicació de la seva presència. D´aquí que se sol·liciti ajuda a les forces de seguretat espanyoles per verificar matrícules sospitoses o comprovar els antecedents d´alguns viatgers, per exemple.

Com que és França el país que suspèn Schengen també li toca ocupar-se del control de fronteres. En total ha ubicat 285 llocs de control. D´aquests, 200 seran fixos i la resta itinerants, cosa que obligarà a mobilitzar milers d´agents de policia. La província de Girona quedarà afectada a la N-II al Pertús, al coll de Belitres (l´entrada francesa per Portbou), el pas fronterer de Llívia i l´AP-7. El trànsit en ferrocarril serà controlat des de ­l´estació de Perpinyà (només els TAV) i des de Cervera de la Marenda (tots els regionals). De fet, la ­seguretat a bord dels trens ja es va reforçar des de l´atac del 21 d´agost passat perpetrat a la línia Amsterdam-París i els trens Thalys ­compten amb agents de la policia belga, francesa, irlandesa i alemanya.

Els perills que vol evitar França són els atacs terroristes –des de principi d´any n´ha patit tres de vinculats al gihadisme– i el problemes d´ordre públic que poden ocasionar les manifestacions de grups d´activistes, especialment els vinculats a l´extrema esquerra o anarquistes com els Black Blocs.

En l´àmbit espanyol es destinaran un miler d´agents de la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i els Mossos d´Esquadra per col·laborar amb la Gendarmeria i la PAF en el control d´entrada França.

A l´AP-7 poden produir-se importants retencions, si es té en compte que cada dia hi circulen 11.000 vehicles, dels quals un 30% són tràilers. Quan entri en vigor la suspensió de Schengen els tràilers i els cotxes tindran controls ­separats per minimitzar les retencions.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema