Tres artistes van fer un motlle del Negre de Banyoles el 1997 per encàrrec municipal

La peça fa divuit anys que es guarda en un magatzem del Museu Darder i els autors alerten que es pot fer malbé

13.11.2015 | 07:15

El boiximà dissecat que es va exposar al Museu Darder de Banyoles fins l'any 2000, quan es va retirar per donar-li sepultura a Botswana set anys més tard, disposa d'un motlle de silicona que porta divuit anys oblidat en una sala del complex museístic.

Els seus autors són els artistes Xicu Cabanyes, Jordi Bosch «Barraca» i Mauro Rubio, que el 1997 van rebre l'encàrrec de fer la peça fins ara desconeguda. Qui els ho va encarregar va ser l'Ajuntament banyolí de l'època, amb Joan Solana a l'alcaldia.

Un vídeo casolà

El procés d'elaboració del motlle es va enregistrar en un vídeo casolà de Jordi Bosch «Barraca», que el 6 de novembre es va projectar al Bosc de Can Ginebreda -propietat de Xicu Cabanyes- i del qual, ahir, els serveis informatius de TV3 en van emetre diversos fragments cedits per l'autor.

En declaracions al mateix canal de Televisió de Catalunya, Cabanyes i «Barraca» lamentaven que aquest motlle continuï emmagatzemat al Museu Darder, amb perill de què es faci malbé. En consideració de Bosch, s'hauria d'utilitzar per fer-ne una rèplica de bronze que es podria situar en una plaça de Banyoles o exhibir al mateix museu. Per la seva banda, Xicu Cabanyes va recordar les dificultats que van tenir el 1997 per mantenir el secret la feina que estaven duent a terme, ja que el Consistori els va demanar discreció absoluta.

Un secret ben guardat

El secret es va mantenir tan bé que l'existència d'un motlle del negre de Banyoles era un fet desconegut a la població. Després que hagi sortit a la llum pública, l'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, ha remarcat que la seva existència respon a una iniciativa presa el 1997 i que l'Ajuntament actual no té cap projecte en relació amb el motlle; que, amb tota probabilitat, continuarà guardat al magatzem del Museu Darder.

Igual que en els últims anys de presència del boiximà a Banyoles, la difusió per televisió del vídeo que mostra el procés d'elaboració del motlle va generar polèmica a les xarxes socials. A Twitter, es van publicar diversos comentaris que expressaven estranyesa o fins i tot enuig davant l'existència d'un motlle del negre de Banyoles.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

L´INE ordena als ajuntaments empadronar els ocupes

L´INE ordena als ajuntaments empadronar els ocupes

Així ho apunta en una consulta formulada per una regidora es tracta d'una indicació que havia fet...

Salt vol crear una taxa pels habitatges buits o desocupats

Salt vol crear una taxa pels habitatges buits o desocupats

Aquesta és una de les propostes que presentarà l'equip de govern en el ple d'avui sobre les...

Dani Ramírez inaugura la Fira del Bolet d´Albanyà

Dani Ramírez inaugura la Fira del Bolet d´Albanyà

Un cop realitzat el concurs de collita de bolets, el municipi d'Albanyà va celebrar ahir la Fira...

Figueres lliura les distincions de la ciutat

Figueres lliura les distincions de la ciutat

Narcís Bardalet, els advocats i Josep Peñuelas, els guardonats

Tornar a la Garrotxa per viure i treballar

Tornar a la Garrotxa per viure i treballar

En els períodes crus de la crisi van haver d'emigrar i ara els joves han respost a la crida de...

Enllaços recomanats: Premis cinema