El boiximà dissecat que es va exposar al Museu Darder de Banyoles fins l'any 2000, quan es va retirar per donar-li sepultura a Botswana set anys més tard, disposa d'un motlle de silicona que porta divuit anys oblidat en una sala del complex museístic.

Els seus autors són els artistes Xicu Cabanyes, Jordi Bosch «Barraca» i Mauro Rubio, que el 1997 van rebre l'encàrrec de fer la peça fins ara desconeguda. Qui els ho va encarregar va ser l'Ajuntament banyolí de l'època, amb Joan Solana a l'alcaldia.

Un vídeo casolà

El procés d'elaboració del motlle es va enregistrar en un vídeo casolà de Jordi Bosch «Barraca», que el 6 de novembre es va projectar al Bosc de Can Ginebreda -propietat de Xicu Cabanyes- i del qual, ahir, els serveis informatius de TV3 en van emetre diversos fragments cedits per l'autor.

En declaracions al mateix canal de Televisió de Catalunya, Cabanyes i «Barraca» lamentaven que aquest motlle continuï emmagatzemat al Museu Darder, amb perill de què es faci malbé. En consideració de Bosch, s'hauria d'utilitzar per fer-ne una rèplica de bronze que es podria situar en una plaça de Banyoles o exhibir al mateix museu. Per la seva banda, Xicu Cabanyes va recordar les dificultats que van tenir el 1997 per mantenir el secret la feina que estaven duent a terme, ja que el Consistori els va demanar discreció absoluta.

Un secret ben guardat

El secret es va mantenir tan bé que l'existència d'un motlle del negre de Banyoles era un fet desconegut a la població. Després que hagi sortit a la llum pública, l'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, ha remarcat que la seva existència respon a una iniciativa presa el 1997 i que l'Ajuntament actual no té cap projecte en relació amb el motlle; que, amb tota probabilitat, continuarà guardat al magatzem del Museu Darder.

Igual que en els últims anys de presència del boiximà a Banyoles, la difusió per televisió del vídeo que mostra el procés d'elaboració del motlle va generar polèmica a les xarxes socials. A Twitter, es van publicar diversos comentaris que expressaven estranyesa o fins i tot enuig davant l'existència d'un motlle del negre de Banyoles.