La Generalitat, el Consell Comarcal del Pla de l'Estany i l'Ajuntament de Banyoles s'han a executar les actuacions del «Full de ruta d'atenció per a persones amb la condició de complexitat derivada de salut mental al Pla de l'Estany». Ahir van signar un convenir per a executar el Pla Interdepartamental d'Atenció i Interacció Social i Sanitària (PIASS), que ha servir per abordar de manera integral l'atenció a la salut mental.

Ahir es va va donar llum verda a les primeres accions d'implementació que es recullen en el document. La primera d'elles fa referència a la coordinació dels equips bàsics d'atenció social i de les àrees bàsiques de salut per atendre pacients complexes de salut mental, establint una ruta per al seguiment de cada cas, creant un grup operatiu de funcionament i la definició d'un llistat de persones susceptibles de ser incloses en el Pla als diversos municipis de la comarca.

El conveni establert anteriorment entre l'Institut Català de la Salut, la Clínica Salus Infirmorum i el Consell Comarcal per compartir dades a través d'un únic programa informàtic es començarà a aplicar en la salut mental per millorar la gestió d'informació i que el sistema de serveis socials i el sanitari puguin compartir, avaluar i decidir sobre els diferents casos que es presentin i establir uns objectius comuns d'actuació.

Aquest conveni que comparteix dades es gestiona a través de la Comissió d'avaluació i seguiment sectoritzat de la dependència, una proposta d'atenció integrada entre els serveis socials comarcals del Pla de l'Estany i els serveis de salut per garantir l'accessibilitat i la continuïtat assistencial de les persones en situació de dependència. Es tracta de mantenir un registre únic dels usuaris i oferir-los una cartera de serveis i de recursos unificada, la qual cosa permet una agilitat en l'assignació dels recursos. L'any passat el servei va atendre 321 persones, un 70% de les quals eren majors de 79 anys. Ara s'incorpora la salut mental en aquesta cartera de serveis.

Finalment, el full de ruta també incidirà en la millora de les actuacions coordinades en matèria d'atenció domiciliària en els pacients crònics complexes en salut mental, fomentant un servei personalitzat i que optimitzi tots els recursos disponibles.

També es lluitarà contra l'estigma de la salut mental i que inclou tant les persones afectades com les seves famílies.