Els professionals d'infermeria gironins estan cridats a una «vaga competencial» per a protestar contra l'aprovació del Reial Decret de Prescripció Infermera que els treu autonomia per a actuar sense la intervenció d'un metge i que, a parer de la Taula de la Professió Infermera, suposa «una involució de la professió».

Des del sindicat d'infermeria SATSE -que forma part de la Taula juntament amb el Consell General d'Infermeria- denuncien la «traïció» del Ministeri de Sanitat per haver aprovat un Reial Decret de Prescripció Infermera diferent del que s'havia acordat amb el sector i amb les comunitats autònomes.

El delegat de SATSE a Girona, David Oliver, ha explicat que se senten «enganyats» després que el ministeri hagi canviat «a l'últim moment» la normativa que permetia que els infermers usessin i prescrivissin medicaments sense que un metge ho hagués prescrit prèviament i en què les diferents parts estaven treballant des de feia anys.

Des del sindicat afirmen que el canvi de normativa, que entrarà en vigor quan es publiqui al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), limita les competències dels prop de 3.500 infermers que hi ha a les comarques gironines i «crearà un greu problema assistencial pels usuaris», que patiran més esperes, consultes i gestions, ja que abans de ser atesos hauran de passar pel metge. En cas que el decret entri en vigor, demanaran la suspensió cautelar de l'article modificat.

Entre les accions que es veurien afectades per aquest decret, expliquen, hi ha la vacunació, l'ús de cremes per a curar ferides o el paper de les llevadores durant un part, a més de l'atenció als malalts crònics. «Són situacions que fem de manera autònoma quotidianament i que a partir d'ara requeriran la intervenció d'un metge», explica Oliver.

Afegeix, a més, que si entra en vigor el decret, afectarà tots els àmbits on els infermers desenvolupen tasques, com els hospitals, els centres d'atenció primària, les ambulàncies, residències o centres de salut laboral.

A més, lamenta el sindicat, incidirà especialment en aquells serveis on no hi ha metges en plantilla, com empreses o escoles, on la infermera haurà d'esperar per a tenir un diagnòstic i una prescripció mèdica abans d'actuar.

No descarten mobilitzacions

Per a denunciar aquesta situació que «lliga de mans i peus els infermers», el sindicat i la Taula de la Professió Infermeria insten a fer una «vaga competencial» i no descarten mobilitzacions més contundents més endavant. Recomanen que els infermers no desenvolupin cap actuació relativa a medicaments subjectes a prescripció mèdica sense «l'estricte compliment de les formalitats imposades pel Reial Decret Aprovat».

I és que sí ho fan, diuen, estarien duent a terme accions fora de la llei i no cobertes per la pòlissa de responsabilitat civil i podrien incórrer en un delicte d'intrusisme professional.

Per a informar de la nova normativa, es posarà en marxa una campanya d'informació i sensibilització social a tot l'estat de cara a la ciutadania i es celebraran jornades de responsabilitat civil a tots els centres sanitaris perquè els professionals coneguin com han de procedir.