«Vaga competencial» en protesta per la pèrdua d´autonomia de la infermeria

Els professionals denuncien la «traïció» del Ministeri pel decret que els impedeix prescriure fàrmacs sense un metge

14.11.2015 | 07:21
El delegat de SATSE a Girona, David Oliver, ahir en roda de premsa.
El delegat de SATSE a Girona, David Oliver, ahir en roda de premsa.

Els professionals d'infermeria gironins estan cridats a una «vaga competencial» per a protestar contra l'aprovació del Reial Decret de Prescripció Infermera que els treu autonomia per a actuar sense la intervenció d'un metge i que, a parer de la Taula de la Professió Infermera, suposa «una involució de la professió».

Des del sindicat d'infermeria SATSE -que forma part de la Taula juntament amb el Consell General d'Infermeria- denuncien la «traïció» del Ministeri de Sanitat per haver aprovat un Reial Decret de Prescripció Infermera diferent del que s'havia acordat amb el sector i amb les comunitats autònomes.

El delegat de SATSE a Girona, David Oliver, ha explicat que se senten «enganyats» després que el ministeri hagi canviat «a l'últim moment» la normativa que permetia que els infermers usessin i prescrivissin medicaments sense que un metge ho hagués prescrit prèviament i en què les diferents parts estaven treballant des de feia anys.

Des del sindicat afirmen que el canvi de normativa, que entrarà en vigor quan es publiqui al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), limita les competències dels prop de 3.500 infermers que hi ha a les comarques gironines i «crearà un greu problema assistencial pels usuaris», que patiran més esperes, consultes i gestions, ja que abans de ser atesos hauran de passar pel metge. En cas que el decret entri en vigor, demanaran la suspensió cautelar de l'article modificat.

Entre les accions que es veurien afectades per aquest decret, expliquen, hi ha la vacunació, l'ús de cremes per a curar ferides o el paper de les llevadores durant un part, a més de l'atenció als malalts crònics. «Són situacions que fem de manera autònoma quotidianament i que a partir d'ara requeriran la intervenció d'un metge», explica Oliver.

Afegeix, a més, que si entra en vigor el decret, afectarà tots els àmbits on els infermers desenvolupen tasques, com els hospitals, els centres d'atenció primària, les ambulàncies, residències o centres de salut laboral.

A més, lamenta el sindicat, incidirà especialment en aquells serveis on no hi ha metges en plantilla, com empreses o escoles, on la infermera haurà d'esperar per a tenir un diagnòstic i una prescripció mèdica abans d'actuar.

No descarten mobilitzacions

Per a denunciar aquesta situació que «lliga de mans i peus els infermers», el sindicat i la Taula de la Professió Infermeria insten a fer una «vaga competencial» i no descarten mobilitzacions més contundents més endavant. Recomanen que els infermers no desenvolupin cap actuació relativa a medicaments subjectes a prescripció mèdica sense «l'estricte compliment de les formalitats imposades pel Reial Decret Aprovat».

I és que sí ho fan, diuen, estarien duent a terme accions fora de la llei i no cobertes per la pòlissa de responsabilitat civil i podrien incórrer en un delicte d'intrusisme professional.

Per a informar de la nova normativa, es posarà en marxa una campanya d'informació i sensibilització social a tot l'estat de cara a la ciutadania i es celebraran jornades de responsabilitat civil a tots els centres sanitaris perquè els professionals coneguin com han de procedir.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

La CUP diu que Sant Gregori beneficia un exalcalde oferint-li la venda d´un solar

La CUP diu que Sant Gregori beneficia un exalcalde oferint-li la venda d´un solar

L'Ajuntament ha ofert un terreny urbanitzable a Joaquim Vidal, una operació que els cupaires...

Primera assemblea de la nova executiva del PDECat a Girona

Primera assemblea de la nova executiva del PDECat a Girona

El?Partit Demòcrata va presentar el nou president i la nova direcció als seus associats de la...

«Overbooking» polític pel llibre de Lerma

«Overbooking» polític pel llibre de Lerma

El volum és una defensa del pactisme i crític amb el gir independentista de Convergència.

Banyoles bonificarà fins al 50 o el 60% les llicències per obrir comerços

Banyoles bonificarà fins al 50 o el 60% les llicències per obrir comerços

L'equip de govern i Junts per Banyoles acorden rebaixar fins al 90% l'impost d'obres i...

Nou suport laboral per a majors de 45 anys amb discapacitat física i a l´atur

Nou suport laboral per a majors de 45 anys amb discapacitat física i a l´atur

L'activitat es farà a un local propietat de l'entitat al barri de Montilivi de Girona

Enllaços recomanats: Premis cinema