Monique Preciado és el nom figurat de l'estudiant olotina de disseny que ha reclamat el compliment de la llei contra l'homofòbia i, més en concret, el compliment de l'article 23. L'article determina que les administracions públiques de Catalunya han d'establir que les persones transgèneres i intersexuals siguin tractades segons el gènere que especifiquin en els reglaments. Preciado fa uns dies es va trobar que els fulls d'inscripció als ensenyaments de disseny només especificaven els gèneres home i dona. Com que la definició binària no té en compte el seu cas, va acudir a l'Observatori contra l'Homofòbia i va començar gestions legals perquè Ensenyament posi l'opció altres en les demandes de definició de gènere dels documents.

Quan us vàreu trobar amb aquestes dues caselles, vàreu tenir una reacció que us va decidir a optar per reclamar?

Jo fa tres anys que estudio en aquesta escola. El primer any m'hi vaig inscriure per internet i no tenia gaire clar de quin gènere m'havia de considerar. Després, a partir de la militància política, he llegit i m'he format en el tema de les teories del gènere, com les de Pau B. Preciado, Monica Wittig, Judit Butler... L'any passat ja quan em varen donar el full de matrícula per comprovar que les dades fossin correctes sí que vaig subratllar la part que posava home, però hi vaig posar que el meu gènere no encaixava en les opcions binàries, però encara no estava aprovada la llei catalana contra l'homofòbia i no tenia on agafar-me legalment per poder-ho canviar.

I ara què ha canviat?

Aquest any el document era el mateix, vaig tornar-ho a subratllar i hi vaig tornar a precisar que el meu gènere no encaixava en els seus ideals binaristes. I, després vaig demanar informació de com ho podia modificar. Va ser la mateixa secretària de l'escola que em va dir que em dirigís a Ensenyament, perquè els documents depenien de la Generalitat i no de l'escola. Llavors, em vaig posar en contacte amb companyes de La Dalla i ens vàrem posar en contacte amb l'Observatori Contra l'Homofòbia i bé... Des de l'Observatori, fa tres dies es varen posar en contacte amb mi per informar-me que començarien un procés per tal de modificar la legislació estatal i intentar aconseguir la casella altres en tots els documents oficials.

És la primera vegada que algú decideix fer una reclamació d'aquest tipus?

Pel que ens han dit a l'Observatori contra l'Homofòbia és el primer cas a l'Estat espanyol, però no tenim cap mena de dubte que, com el meu, hi haurà molts més casos.

Us heu trobat amb gent que està en una situació similar?

I tant! A les xarxes socials, sobretot, m'he trobat amb grups d'afinitat de gent que es troba en casos que no encaixen ni amb el rol social d'un home ni en el d'una dona. I és que el ventall és més ampli. Potser, fins ara, ens ha estat difícil de trobar gent similar a nosaltres i les xarxes socials ens han permès fer-ho. Va ser a partir de la revolta de Stonewal, el 1969, i dels anys 70 que comencen a aparèixer les primeres teories del gènere.

Us heu trobat amb alguna situació similar que us hagi provocat una incomoditat similar a la de la casella?

Amb documents a les escoles, als hospitals... La llei catalana contra l'homofòbia també vol incidir en les presons. Per exemple si et registres a la xarxa social Faceboock, si tens la configuració d'idioma en anglès tens 50 opcions diferents per escollir pel que fa a gènere. En la versió en català o en castellà només tens l'opció home o dona. Quan et registres a Google et dóna l'opció home, dona i d'altres, per posar un exemple.

Quan heu volgut fer valer l'existència de la personalitat d'un tercer o un quart gènere, algú ha reaccionat amb perplexitat?

Només fa falta llegir els comentaris de les notícies que surten publicades a les xarxes sobre aquest cas. Em van dir cavallet de mar, que si un és un tornavís ha de poder reclamar la casella de tornavís. Demostren una total falta de respecte per les opcions de gènere no binàries. Sobretot perquè -com a societat- no se'ns dóna la possibilitat d'accedir a aquestes informacions, per exemple a les escoles ens educaven amb el binomi home dona sempre i és un primer pas per intentar un canvi que s'ha de fer com a societat.

Us han discriminat?

Al Batxillerat no vaig tenir cap problema en aquest sentit, però sí que en el centre on vaig fer l'ESO vaig ser víctima de casos d'homofòbia. Bé... Vaig llegir l'altre dia que el 8% de casos de bulling són per raó d'homofòbia»