L'Ajuntament d'Olot -en els darrers dies- ha dut a terme algunes de les reunions informatives destinades a la proposta del Parc dels Volcans que preveu presentar al programa LIFE de la Unió Europea. La previsió és que la convocatòria del programa europeu surti abans de finals d'any. Mentrestant, els assessors europeus en temes de la Unió Europea acaben la proposta.

En aquest context-el passat dissabte-, el tinent d'alcalde Josep Berga es va reunir amb Lluís Paluzie (membre de la Junta Volcànica i expresident del Consell de Protecció de la Natura), Santi Vilanova (periodista i president d'Ecoforum Garrotxa ) i Lluís Busquets Grabolosa (escriptor i membre d'Ecoforum Garrotxa ).

La proposta d'Olot és la d'un projecte d'abast comarcal que defineix el tractament turístic i ambiental que s'ha de donar a la comarca de la Garrotxa. És a dir, la idea del parc dels volcans va més enllà d'un centre de vulcanologia, sinó que busca una oferta global que dugui gent a la comarca a partir dels vulcanisme.

A la reunió, van parlar de la idoneïtat de la compra del volcà la Garrinada per part de l'Ajuntament d'Olot. La Garrinada està situat al costat del volcà Montsacopa i a la idea dels membres d'Ecoforum Garrotxa és que formi part d'una unió paisatgística amb el volcà Montsacopa.

Pel que fa al centre de vulcanologia que ha de ser el focus del futur Parc dels Volcans. Encara no està definit. Fa uns mesos, Santi Vilanova els va oferir el patrimoni de Maurice i Katia Krafft (1943-1991). Són dos vulcanòlegs francesos famosos per filmar i fotografiar la lava i les erupcions en distàncies molt curtes.

En tant que president de Terra Viva, Santi Vilanova també ofereix les actes i les ponències de les setenes Jornades Internacionals de Vulcanologia que es van fer a Olot el 2008. La proposta del Parc dels Volcans és una de les primeres que comptarà amb un extens de procés participatiu abans de les presentada.

A la convocatòria participaran altres projectes de localitats de les comarques gironines.