L'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) ha rebut el màxim reconeixement d'Ampans i Althaia, dues de les organitzacions de més dimensió a Espanya dedicades a la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual i malaltia mental. El guardó, lliurat divendres en el marc del III Congrés Estatal sobre Alteracions de Conducta celebrat a Manresa amb l'assistència de més de 700 professionals, ha premiat l'IAS pel seu model d'atenció integral i la recerca realitzada en el cap de la discapacitat intel·lectual i malaltia mental.

Aquest model es va iniciar fa 13 anys i es fonamenta en la coordinació entre els serveis sanitaris, socials i cívics implicats en l'atenció a les persones amb discapacitat i les famílies per garantir la continuïtat de l'atenció en tots els camps que afecten la seva vida. El servei és al parc hospitalari Martí i Julià de Salt i acull dispositius d'hospitalització, atenció comunitària i residencials, amb més de 2000 pacients en seguiment.

En el camp de la recerca destaquen les línies d'investigació centrades en la genètica de la discapacitat intel·lectual i en la creació i validació d'escales per valorar amb una major precisió el tipus de discapacitat intel·lectual de cada persona.