Miquel Reverter (alcalde de Castellfollit de la Roca per ERC) en un dels darrers plens va informar del fet que «Castellfollit té la depuradora saturada». Reverter va informar al ple de l'estat de la depuradora arran d'una reunió que va mantenir amb tècnics de l'Agència Catalana de l'Aigua i d'una pregunta conseqüent a l'apartat de precs i preguntes de Xavier Gelis (regidor per CiU).

L'alcalde també va indicar la necessitat d'alguna actuació. Va parlar de dues possibilitals. La primera és una ampliació de la depuradora i l'altra una canalització de les aigües brutes fins a la depuradora del Llierca situada dins el terme municipal d'Argelaguer i posada en servei al 2010.

Reverter ahir va indicar que la situació de la depuradora -de moment- no és un problema greu. Segons ell, ho seria si hi hagués un creixement desmesurat. També va precisar que la connexió amb la depuradora de la Vall del Llierca és una hipòtesi vinculada a una ampliació de la depuradora del Llierca.

La depuradora de Castellfollit de la Roca té 21 anys. Va ser la primera estació destinada a treure les impureses de l'aigua que es va fer a la conca alta de la Garrotxa. És a dir, la Garrotxa i algunes localitats de l Pla de l'Estany, com Serinyà i de l'Alt Empordà, com Bascara.

Un any després de l'entrada en servei de l'estació de neteja d'aigües de Castellfollit, L'ACA va posar en servei la depuradora de Sant Joan les Fonts ara també al límit de capacitat. Les dues estacions i la d'Olot van formar una línia que va completar el sanejament d'un dels trams del Fluvià més poblats de la Garrotxa. En els 20 anys que van seguir, l'ACA? va posar en servei 22 depuradores més a la conca del Fluvià. La xarxa de sanejament va suposar la neteja de les aigües residuals d'uns 100.000 habitants (entre la Garrotxa, el Pla de l'Estany i l'Alt Empordà).

En aquests període també hi han hagut millores com l'ampliació de la depuradora de cant Trona a la Vall d'en Bas, al 2008.

La feina de les depuradores ha comportat la millora qualitativa de la conca del Fluvià.

En concret ha suposat la recuperació d'algunes comunitats biològiques (macroinvertebrats i diatomees) i la reducció del nitrogen i del fòsfor

Conducció d'aigua potable

El ple de Castellfollit també va discutir la tuberia de connexió de la xarxa d'aigua potable des del pou de darrera del cementiri fins a la xarxa de distribució pel nucli urbà. Es tracta d'una xarxa urbana repartida en la part vella (sobre la roca basaltica) i la nova (sota la serra de Canadell). Segons Reverter, la xarxa de distribució als edificis del nucli està en bon estat, perquè s'hi han fet millores en els darrers anys. Pel que fa a la connexió en alta que va de la captació de can Gridó (a l'inici del terme per Sant Joan les Fonts) fins al dipòsiti deppen de l'ACA.

El problema -segons ell- està en el tub de fibrociment que connecta el dipòsit amb la xarxa general. Reverter ha explicat que fa uns anys l'Ajuntament va aprovar el projecte per fer un tub nou, però no es va dur a terme. Segons ell, el canvi de tub puja entre 70 i 80.000 euros. Això no obstant -segons ell-, ha passat molt de temps i abans de pensar en una execució del projecte cal pensar en una actualització dels preus. Mentrestant caldrà reparar les avaries.