El districte energètic d'Olot o "xarxa espavilada" com l'han rebatejat els seus impulsors continua avançant. A finals d'aquest hivern està previst que entri en funcionament la Sala de les Energies, el "cervell" de tot el projecte perquè és on s'instal·laran les calderes de biomassa i de gas natural que alimentaran tota la xarxa basada en energies renovables. Aquest espai, pensat perquè es pugui visitar i visualitzar des de fora el carrer, s'està construint en l'antic hospital Sant Jaume i s'ha endarrerit per "les sorpreses" tècniques que han anat apareixent per tractar-se d'un edifici vell. Una altra novetat molt destacada és que l'Ajuntament està treballant en l'ampliació de la xarxa a dos punts més, el Casal de la Gent Gran i Can Montsà, de manera que arribaria a set edificis públics en total.

El "District Heating and Cooling Multienergie" o ara anomenat també "xarxa espavilada" d'Olot és pioner a l'Estat perquè utilitza tres energies renovables -fotovoltaica, geotèrmia i biomassa- i el gas natural per generar una xarxa de calor, fred i electricitat amb control automatitzat. El sistema es basa en la tecnologia experimentada en l'Edifici EspaiZero de l'empresa olotina Wattia -100% autosuficient energèticament-, soci del projecte juntament amb Gas Natural que és qui va guanyar el concurs per explotar-lo en els pròxims 15 anys. La idea és que puguin recuperar durant aquest temps els 800.000 euros que han hagut d'invertir en el projecte.

El que el fa més innovador, segons els seus impulsors, és que permet combinar les energies en funció de la necessitat de cada moment. El sistema està connectat a una estació meteorològica que oferirà informació a temps real amb 14 hores a la vista per ajustar la producció energètica segons el moment.

El "cervell" en marxa aquest hivern

La clau per poder-la instal·lar a la ciutat va ser la construcció del nou Mercat o Plaça Mercat erigit després d'enderrocar el vell, que porta prop d'un any en funcionament. I és que en els subterranis d'aquest edifici hi ha els 24 pous geotèrmics a 100 metres de profunditat que van permetre aprofitar l'aigua del subsòl que es canalitza a través de les canonades i que serveix per escalfar o refredar les instal·lacions connectades.

La Sala de les Energies és el "cervell" de tota la xarxa i és la que s'està instal·lant a l'antic edifici de l'hospital Sant Jaume, al costat mateix de la Plaça Mercat. Segons ha explicat el director del SIGMA d'Olot, Francesc Canalias, en pocs dies entrarà en funcionament la caldera de gas natural i d'aquí a dos mesos, la de biomassa. La previsió és que a finals d'aquest hivern el "cervell" de la xarxa ja vagi a ple rendiment i que s'escalfi amb les energies renovables tot l'edifici de l'antic hospital.

El fet d'adaptar un antic espai com el vell hospital ha incrementat les dificultats tècniques perquè han aparegut "sorpreses" d'última hora i entrebancs que han endarrerit el procés. Malgrat tot, encara es treballa dins el calendari previst. La idea és que la Sala de les Energies sigui visitable i a la vista dels vianants aquesta primavera.

Ampliar la xarxa amb dos edificis públics més

Fins ara, el projecte preveia alimentar cinc edificis públics del centre - la Plaça Mercat, l'antic hospital Sant Jaume, les residències geriàtriques del Montsacopa i la Caritat i el Museu Comarcal de la Garrotxa. Ara, però, s'està ultimant l'ampliació a dos espais més, com és el Casal de la Gent Gran, situat al carrer Bisbe Lorenzana, i l'antiga fàbrica de Can Montsà on hi ha la Fundació d'Estudis Superiors del carrer Fontanella.

Segons ha avançat l'alcalde aquest dimecres, ja s'ha aconseguit una subvenció de la Diputació per valor de 60.000 euros i falta buscar els recursos per cobrir els 40.000 euros que falten per finançar aquesta ampliació de la xarxa. Segons l'alcalde, Josep Maria Corominas, ara és el moment de "fer-la ben feta i potent".

I ha defensat que aquest és un projecte pioner, que demostra la importància de les energies renovables i l'eficiència energètica per combatre el canvi climàtic i reduir les emissions de C02. Està previst que la "xarxa espavilada" permeti reduir un 20% la factura energètica.

Les canonades dissenyades s'han "sobredimensionat" per tal que en un futur l'energia sobrant es pugi oferir a empreses i particulars. Però això no passarà, segons ha explicat Canalias, fins que la xarxa pública estigui "consolidada" per garantir-ne el seu funcionament.

Precisament aquest dimecres Olot ha acollit una jornada sobre la importància de l'eficiència energètica en l'adaptació del canvi climàtic. Alguns dels ponents participaran a la cimera sobre canvi climàtic que es farà a partir del 30 de novembre a París, la COP 21. En les jornades d'avui, Olot exposarà dos projectes. La "xarxa espavilada" i l'IES Garrotxa que compta amb tecnologia que permet l'eficiència energètica.