En els darrers 15 anys el canvi climàtic (més calor i menys pluges i fenòmens meteorològis extrems) ha progressat per causa d'un augment de la població mundial decantada al consumisme. La previsió és que, en els propers 5 anys, el nombre de consumidors al món es doblarà i, per tant, si no s'hi fa res el canvi climàtic s'accenturà i també les seves conseqüències: augment de la temperatura, escassetat d'aigua, inundacions, pèrdues de sòl agrícola, onades de calor tropical, mobilitat en els cicles de les estacions, incendis forestals, plagues com la del mosquit tigre, aparició d'invasors vegetals i animals, sobreescalfament dels edificis, augment del consum elèctric... A més, la idea dels experts és que queda poc temps per aplicar solucions que mantinguin un món sostenible.

Les maneres d'aturar o mitigar un canvi climàtic que s'ha d'accentuar en els propers anys va ser el que van debatre ahir a Olot Elvira Brescolí (Empresa i Clima), Jérémie Fosse (Global Eco Forum), Sheila Roman (Oficina Catalana Canvi Climàtic), Francesc Canalias (SIGMA)i Joan Vila (LC PAPER).

El debat va tenir lloc en el context de la Jornada Sobre l'Adaptació de lEficiència Energètica en l'Adaptació al Canvi Climpàtic a Olot.

La primera solució debatuda va ser la fi de la voluntarietat en el compromís pel canvi climàtic i el pas cap a l'obligatorietat. D'una manera més clara: La creació d'una taxa sobre les emissions de CO2. La taxa obligaria les empreses a reduir les emissions per ser competitives. En l'àmbit local, van proposar comptar l'impost de circulació en base a la capacitat de contaminació i no -com ara- en base als cavalls. També van estar d'acord a primar els concursos públics les empreses que tinguin en compte el control del CO2. Van aconsellar posar panells solars sobre els edificis, a pesar de les disposicions en contra del Ministeri d'Energia. Van estar d'acord en el fet que les energies renovables redueixen el consum de combustibles fòssils i d'energia nuclear. El problema més greu -segons Joan Vila- està en el fet que el 47% del consum actual d'energia deriva del transport i reduir el transport -segons els ponents- comporta un canvi de sistema de vida.