Deu ajuntaments encara no han retut els comptes a Sindicatura

Els més importants són Bàscara, Cadaqués, Pals, Sant Pere Pescador i Palau-saverdera

19.11.2015 | 00:00
El síndic major, Jaume Amat

El 73% dels ajuntaments van lliurar els comptes del 2014 a la Sindicatura dins del termini, que va finalitzar el 15 d'octubre, mentre que en les corporacions locals el grau de compliment és del 71%. Passada aquesta data, un centenar d'ajuntaments van presentar la documentació requerida, mentre que la resta -entre els quals es troben els de Pals, Queralbs, Sant Pere Pescador, de les comarques de Girona i Barcelona, Badalona, Valls, Les Borges Blanques, Sitges, el Vendrell, Alcanar, Deltebre, Guardiola de Berguedà, Sant Carles de la Ràpita i Vilassar de Mar, de la resta de Catalunya- encara no han fet. D'altra banda, també han complert el 85% dels consells comarcals i les quatre diputacions.
D'aquesta manera, al voltant d'un centenar de municipis de tot Catalunya no han enviat abans de l'octubre d'aquest any, uns quatre mesos després del relleu en algunes alcaldies, els comptes relatius a l'exercici del 2014. A les comarques de Girona, algunes localitat que encara no han enviat els comptes a la Sindicatura són els governs municipals de Bàscara, Cadaqués, Campllong, Corçà, Maçanet de Cabrenys, Ogassa, Palau-saverdera, Pals, Queralbs i Sant Pere Pescador.
De l'àmbit metropolità de Barcelona, destaquen Begues (Baix Llobregat), Caldes d'Estrac (Maresme), Cardedeu (Vallès Oriental), Collbató (Baix Llobregat), les Franqueses del Vallès, Gelida (Alt Penedès), Lliçà de Vall (Vallès Oriental), Montgat (Maresme), Montornès del Vallès, Pontons (Alt Penedès), Santa Susanna (Maresme) i Vilassar de Mar (Maresme).
Per la seva banda, a les comarques Centrals encara no ho han fet Castellbell i el Vilar (Bages), Castellgalí (Bages), Guardiola de Berguedà, Jorba (Anoia), Moià (Moianès), Tona (Osona) i Puig-reig (Berguedà), entre d'altres. En quant a les comarques de Ponent, hi ha les localitats, entre d'altres, d'Alfarràs (Segrià), Les Borges Blanques, Castelldans (Garrigues), Lles de Cerdanya, Torregrossa (Pla d'Urgell), Vila-sana (Pla d'Urgell), Térmens (Noguera) i al Pirineu lleidatà la Vall de Boí i Abella de la Conca (Pallars Jussà).
Per últim, alguns ajuntaments del Camp de Tarragona que no han lliurat l'exercici de l'any passat, a banda de Valls i el Vendrell, són Banyeres del Penedès, la Bisbal del Penedès, Calafell, La Pobla de Mafumet, Riudoms; mentre que a les Terres de l'Ebre destaca Camarles (Baix Ebre), Deltebre, Sant Carles de la Ràpita (Montsià) i Vinebre (Ribera d'Ebre).
D'altra banda, una cinquantena de municipis més han presentat la documentació però encara és incompleta. És el cas, per exemple de Salt, Sant Joan les Fonts, Caldes de Malavella i Olot, de les comarques de Girona i Vilassar de Dalt, Viladecavalls, Torredembarra, el Pont de Suert, Sant Adrià de Besòs i Artesa de Segre, de la resta de Catalunya.
El Ple de la Sindicatura de Comptes va aprovar dimarts, després de rebre i estudiar les al·legacions dels ens locals, la relació de corporacions que han complert el deure legal de remetre els seus comptes anuals.
Sobre un cens de 1.134 ens locals, les quatre diputacions ja han entregat la documentació, així com al 85% dels consells comarcals (35/41), al 100% de les entitats metropolitanes (1/1) , el 42% de les mancomunitats de municipis (32/76), el 73% dels ajuntaments (690/947) i el 66% de les entitats municipals descentralitzades (43/65). En tots els casos, són comptes enviats a la Sindicatura abans del 15 d'octubre, inclosos aquells que no reuneixen les condicions requerides perquè els manca documentació o algun tràmit per ser donats per bons.
Poc més d'un mes després del termini màxim per retre els comptes del 2014, el nivell de tramesa entre els ajuntaments ha assolit el 81%, deu punts més que el 15 d'octubre, mentre que entre els ens locals ha estat del 78%.
La Llei 18/2010, de la Sindicatura de Comptes, estableix que si els ens locals incompleixen sense justificació el deure de remissió dels comptes a la Sindicatura, aquest ens ho ha de comunicar al Departament competent en administració local perquè suspengui les subvencions o transferències als quals tenen dret amb càrrec als pressupostos de la Generalitat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema