El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) va publicar ahir totes les candidatures al Congrés i al Senat que els partits han presentat per les eleccions generals del proper 20 de desembre. Aquestes llistes seran proclamades, de manera definitiva, la setmana vinent. En el cas de la circumscripció de Girona, hi ha 11 candidatures al Congrés i també 11 al Senat. Es tracta de dues llistes menys que a les eleccions generals del 2011, ja que la província de Girona va tenir fa quatre anys 13 candidatures al Congrés i 11 al Senat. A part de les llistes de les principals formacions, que Diari de Girona ja va anunciar ahir (Democràcia i Llibertat, Unió, PSC, PP, ERC, Ciutadans i En Comú Podem), la resta de partits que s'han presentat a aquests comicis del 20-D per Girona són UPYD, el PACMA, el Partit Comunista del Poble de Catalunya (PCPC) i Recortes Cero.

En els quatre casos, els components de les candidatures al Congrés i al Senat no són gironins. A diferència de les llistes que han presentat les principals formacions i que estan formades per persones que resideixen a les comarques gironines, la situació és ben diferent a aquestes altres candidatures. Es tracta de llistes «fantasma» perquè, per exemple, la número u d'UPYD al Congrés a Girona, Encarnación Conesa, que ja va ser candidata a l'Ajuntament de Girona a les eleccions municipals del passat maig, fa només tres anys va formar part de la candidatura d'UPYD al Parlament per Barcelona. En el cas del PACMA, el cap de llista al Congrés per Girona és el veí de Sabadell Miquel Ángel Rodríguez, que ja va liderar la candidatura de Girona per al 27-S. Més enllà de Girona, el tossenc Fran Hervías, secretari d'Organització de Ciutadans, ocupa el setè lloc a la llista de Madrid.

En Comú Podem es presenta

La llista de la coalició En Comú?Podem al Congrés i al Senat per Girona es va presentar ahir a l'espai que ocupava l'antiga estació d'autobusos, per exemplificar «la deixadesa de l'Estat». El president d'ICV a les comarques gironines, Marc Vidal, va voler treure ferro a la situació interna de la coalició, després que EUiA de Girona hagués explicat que «no està còmoda» amb la confluència. Vidal va afirmar que, malgrat les «dificultats», l'objectiu d'En Comú Podem és «de futur, no de present». Vidal va destacar que cal construir «un pol d'esquerres» i que la seva coalició és «plural».

Per això, Vidal va apostar per treballar de forma conjunta «en la defensa dels drets» dels ciutadans. Pel que fa a les eleccions del 20-D, el número dos de la llista al Congrés, Joan Luengo, va assenyalar que la prioritat d'En Comú Podem (formada per ICV, EUiA, Podem, Barcelona en Comú i Equo) és obtenir representació a les Corts.