El dilluns va acabar el termini per presentar les candidatures al Congrés i al Senat de les eleccions generals del proper 20 de desembre. Segons el calendari previst, el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) publica avui totes les llistes que els partits han presentat i que seran proclamades, de manera definitiva, la setmana vinent. Les darreres setmanes, les principals formacions ja han anunciat qui són les persones que integren les candidatures de la circumscripció de Girona. Els noms són els següents.

ECP · Dolors Terradas

La banyolina Dolors Terradas és la cap de llista al Congrés per Girona de la coalició En Comú Podem. Terradas, llicenciada en història, lidera aquesta candidatura formada per ICV, EUiA, Podem, Barcelona en Comú i Equo. El número dos de la llista al Congrés és el regidor de Banyoles Joan Luengo, la número tres és la cap de gabinet de la regidoria d'educació i universitats de Barcelona, Montserrat Moliner, i la número quatre la regidora de Blanes Dolors Rubio. Pel que fa al Senat, les candidates per Girona són Deborah Coll i Anna Toro. Ara bé, la llista d'En Comú Podem no està exempta de polèmica. Segons explica el coordinador d'Esquerra Unida i Alternativa (EUiA) a comarques gironines, Joan Salmerón, quatre de les sis persones que el seu grup va proposar perquè poguessin integrar la candidatura d'En Comú Podem de Girona van renunciar a formar-ne part.

La raó, segons afegeix Salmerón, és que EUiA de Girona «no està còmoda» amb la coalició que integra a les eleccions del 20-D. A les quatre circumscripcions de Catalunya i a la comunitat autònoma de Galícia, a diferència de la resta de l'Estat, Esquerra Unida es presenta en coalició amb Podem. Això provoca una situació incòmoda entre els membres d'EUiA, ja que Salmerón afirma que el seu partit «no se sent a gust ni representat» amb la confluència d'En Comú Podem. Salmerón recorda que els resultats del referèndum intern d'EUiA a Girona van ser d'oposició a la coalició i destaca que el seu candidat és Alberto Garzón, tot i no poder-lo votar. A més, assegura que Dolors Rubio integra la llista de Girona d'En Comú Podem «per responsabilitat» en la formació malgrat que «no està d'acord» amb la situació.

PP · Concepció Veray

La regidora de Girona i diputada al Congrés, Concepció Veray, és per primera vegada la número u de la candidatura del PP per Girona a la cambra baixa de les Corts. Darrere de Veray, es troba l'exregidor de Girona Joan Menacho a la segona posició, Marina Guillén a la tercera, Abraham Rodríguez a la quarta, José Sepúlveda a la cinquena i Carmen Vicens a la sisena. Sobre la candidatura al Senat, està liderada per la presidenta de les Noves Generacions del PP a Girona, Mar Llambí, que està seguida de Xavier Masdemont i Sebastián Mateo.

C's · Fernando López

Fernando López de Castro, militar jubilat, és el cap de llista al Congrés per Girona de Ciutadans. López de Castro, que va ser el número dos de Ciutadans a Roses a les eleccions municipals del passat maig, lidera la candidatura a la cambra baixa després d'haver-se imposat en les primàries del partit. Darrere de López de Castro, es troba Salvador Valenzuela, Olga Hernández, José Antonio Sánchez, Cristina Rodríguez i, finalment, tanca la llista el regidor de Girona i diputat al Parlament, Jean Marie Castel. Pel que fa al Senat, el número u de Ciutadans per Girona és el regidor de Figueres Héctor Amelló, que està seguit per Marc Tarrús i Sheila Arias.

ERC · Teresa Jordà

Teresa Jordà torna a liderar la candidatura d'ERC al Congrés per Girona. Pel que fa al número dos de la llista, l'ocupa l'exregidor d'ICV de Girona Joan Olòriz. A la tercera posició hi ha l'exalcalde de Torroella de Montgrí Joan Margall, que formava part d'UPM (grup que havia estat agermanat amb el PSC). Tot seguit, la número quatre és l'integrant de Súmate Ana Hinojosa i la cinc és la responsable de les JERC a Olot, Susanna Pagès. Tanca la llista, l'alcalde de Vilablareix i també president regional d'ERC a Girona, David Mascort. Al Senat, l'exalcalde de Sant Pere Pescador Jordi Martí és el número u, seguit per Quim Ayats i Elisenda Pérez.

PSC · Marc Lamuà

El cap de llista del PSC al Congrés per Girona és Marc Lamuà, que va guanyar el procés de primàries al fins ara diputat a la cambra baixa Àlex Sáez. A continuació, darrere de Lamuà, hi ha l'exregidora de Figueres Mireia Guerrero, el regidor de Santa Coloma de Farners Manel Roqueta, la regidora de Sant Feliu de Guíxols Laura Serrano, l'exregidor de Salt Mingo Álvarez i, finalment, la regidora de Roses Olga Simarro. Pel que fa al Senat, lidera la candidatura del PSC per Girona, Cristina López. Els números dos i tres són el regidor de Vilajuïga Joan Aguilar i la regidora de Palamós Raquel Gallego.

CDC · Jordi Xuclà

Jordi Xuclà torna a ser el cap de llista de CDC al Congrés per Girona, que a les eleccions del 20-D es presenta amb el nom de Democràcia i Llibertat (la coalició formada per CDC, Demòcrates -els sobiranistes d'Unió- i Reagrupament). L'exdiputada d'Unió al Parlament Elena Ribera és la segona, l'alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Cordon, el tercer, la politòloga Elisabet Terrades la quarta, el cap comarcal de la JNC a l'Alt Empordà, Marc Claparols, el cinquè i, finalment, la regidora de Riells i Viabrea Glòria Ribas la sisena. En el cas del Senat, torna a liderar la candidatura el senador Joan Bagué, seguit de la regidora de Banyoles Clàudia Massó i de Pere Saló.

Unió · Montse Surroca

La cap de llista d'Unió al Congrés per Girona és la diputada Montse Surroca, que fins ara formava grup a la cambra baixa amb CDC. Darrere de Surroca, es troba Jordi Fàbrega, Gemma Ros, Ariadna Pujol, Agustí Ayats i Carles Àlvarez. Sobre la candidatura del Senat, el fins ara senador Pere Maluquer encapçala llista d'Unió a la cambra alta de les Corts per la circumscripció de Girona. Els números dos i tres de la candidatura al Senat són Núria Anglada i Jeroni Aurich.