La Fundació Agroterritori, integrada per Unió de Pagesos i la Universitat de Girona organitzen avui a Girona una jornada sobre l'ús eficient en explotacions de vaca de llet. La jornada és fruit del projecte «Estratègia per l'eficiència energètica en explotacions ramaderes de vaca de llet a l'Euroregió. Selecció comparativa d'eines i metodologies comunes», dut a terme per la Fundació Agroterritori, juntament amb el Consell Insular de Menorca, la Chambre d'Agriculture d'Ariège (Midi-Pirineus) i la Chambre d'Agriculture de la Lozère (Llenguadoc-Rosselló).

Durant la jornada es presentarà la Guia de bones pràctiques energètiques en explotacions de vaca de llet, elaborada per Agroterritori, una eina pràctica per a la millora de relacions entre els recursos i la producció, amb l'objectiu d'aconseguir un model lleter més eficient en l'ús de l'energia i menys costos per assegurar la sostenibilitat i la rendibilitat del sector.

Aquesta guia aborda la millora en la gestió de les terres per a una major autonomia ambiental per a l'explotació, aposta per conreus més adaptats a la climatologia, l'adequació de la maquinària i de les eines que fomentin la reducció del consum de gasoil, la racionalització de l'ús d'energia en els processos de munyida i la refrigeració de la llet i el reaprofitament de l'energia en forma de calor, a més de plantejar l'aposta del biogàs com a eina de gestió i revaloració de purins com a combustible.