El jutjat de primera instància número 2 de Girona ha ordenat el desallotjament de l'Estella, un centre social ocupat en una finca de Banyoles del carrer dels Blanquers, dins el polígon industrial de la Farga. El desallotjament estava previst dimecres, però no es va fer efectiu.

Dijous passat una comissió judicial es va presentar fins al lloc per comunicar als usuaris que havien de marxar d'allà per ordre del jutge. Segons explica l'advocada dels ocupants de la finca, Laia Serra, la notícia els va arribar per «sorpresa» perquè no tenien coneixement de cap procés judicial obert. Va ser llavors quan van saber que l'actual propietari que va adquirir el total de la finca, on també hi ha una casa i uns aparcaments, va presentar una demanda l'any 2013. L'Estella és un centre social ocupat des del 2008. Aquest dilluns es va presentar un escrit per demanar la nul·litat del procés, però va ser desestimat.

L'Estella, al barri de la Farga

«Tot el procés s'ha fet d'esquenes a les persones que ocupen la finca», es va queixar ahir Laia Serra, l'advocada que defensa els membres del moviment okupa de l'Estella, el centre social ocupat de Banyoles. Serra va explicar que es van assabentar del procés judicial dijous passat amb la visita d'una comissió judicial que venia a executar l'ordre de desallotjament. «Va ser un moment de sorpresa i confusió, perquè ni ells sabien que la finca estava ocupada», afegeix la lletrada. També hi van anar operaris per comprovar l'estat de la finca.

Fetes les indagacions, van saber que tot va començar amb una demanda de l'actual propietària de la finca -una empresa de Terrassa- que volia recuperar l'espai. Segons Laia Serra, en l'escrit es diu que la finca estava ocupada «des de feia dos mesos» però els usuaris ho neguen rotundament i recorden que aquesta casa ocupada va obrir portes el novembre del 2008 i que, per tant, el nou propietari va adquirir els terrenys quan ja estava en marxa.

També es queixen que durant tot aquest temps no els ha arribat cap notificació, malgrat que «totes les autoritats», ja sigui policia, Ajuntament o jutge de pau, sabien de la seva existència i funcionament. Fins ara, les notificacions -va dir Serra- es penjaven al tauler d'anuncis del mateix jutjat.

Dimarts acabava el termini previst per al desallotjament de la finca, però no es va executar. El jutjat tampoc ha comunicat cap altra data. Sí que ha desestimat la nul·litat del procés que els usuaris van demanar a través d'un escrit, fa dos dies, i ara valoren com enfocar el tema. Segons Serra, «estem estudiant accions legals per reformular el cas perquè entenem que hi ha hagut una clara nul·litat d'actuacions davant el que ha estat una indefensió de la persona afectada, que no ha tingut opció de conèixer el cas per presentar proves en aquest procediment».

Demanen que se suspengui el desallotjament fins que s'aclareixin els fets. «Si tot aquest temps s'ha tolerat la situació, quina pressa hi ha ara en enderrocar-ho i fer fora a la gent de forma atropellada i sense respectar els seus drets?», es preguntava Serra. I va afegir que aquesta és una finca de 3.000 metres quadrats, on hi ha altres persones de lloguer que viuen en una casa del costat i un aparcament, on no s'hi ha fet res fins ara perquè és una finca vella, amb una utilitat econòmica «nul·la». Mentrestant, però, els membres del moviment okupa han usat aquest espai per a activitats culturals.