L'austeritat continua determinant el pressupost del Consell del Pla de l'Estany, que ahir va aprovar uns comptes per al 2016 que ascendeixen a 10.247.822,97 euros -un 2,38% més que els 10,09 milions de 2015- i preveuen una inversió de 150.000 euros, que inclou millores a la gossera i a l'entresòl de l'edifici comarcal situat al carrer Pere Alsius de Banyoles.

Per al Consell són positius els augments d'un 10% del Fons de Cooperació de la Generalitat i de l'aportació no finalista de la Diputació de Girona. Aquests diners s'han destinat, sobretot, al capítol de personal, que s'ha reforçat per primer cop en els últims anys.

Aquest increment es deu, d'una banda, a què s'han contractat treballadors nous a l'àrea d'Educació, s'ha substituït personal que s'havia perdut -per exemple, al departament de recaptació- i s'han cobert necessitats noves en serveis com el d'informàtica o al Centre Especial de Treball (COIET). I en segon lloc, a les retribucions per a les dedicacions dels consellers comarcals -amb majoria absoluta de CDC, tot i que formen un govern d'unitat amb ERC- i a la puja salarial d'un 1% proposada per la llei de pressupostos estatal.

La taxa als municipis per dur residus a l'abocador comarcal baixa de 47 a 42 euros la tona, cosa que els equipara al que paguen els industrials i els ajuntaments de fora de la comarca i, com va apuntar el president del Consell, Jordi Xargay, «ha d'evitar que apuguin taxes a les seves poblacions». Les contribucions municipals per a Benestar social es mantenen igual que 2015. Tot i que «no podem dir que anem més bé», Xargay va reconèixer que «hem deixat de baixar».