Nou sisme a les comarques de Girona. En aquest cas amb epicentre als Pirineus, en concret al terme de Toses, al Ripollès. El terratrèmol es va fer sentir lleugerament en diverses localitats del Ripollès, la Cerdanya i part del nord del Berguedà. I és que el sisme va ser de magnitud de 3,2 graus a l'escala de Richter i es va produir quan passaven deu minuts de les dotze del migdia. A causa de la seva intensitat, va ser percebut de forma molt feble per veïns de les localitats del Pirineu i tampoc va causar cap tipus de dany.

Segons informa l'Institut Geogràfic Nacional, el moviment sísmic es va produir a una profunditat de tres quilòmetres i la posició de l'epicentre va ser en una latitud 42.3246 i longitud 1.9752. Cal recordar, però, que els sismes inferiors a 4 graus no solen provocar danys i és més complicat que la població els percebi.

El sisme va anar acompanyat de diverses rèpliques. D'entrada abans que es produís el terratrèmol més fort es va registrar un petit sisme de dos graus a l'escala de Richter. Posteriorment al sisme de 3,2 graus, va haver-hi diverses rèpliques de menor intensitat. Fins a les dues del migdia, els sismògrafs n'havien registrat fins a 16. Una de les més fortes va ser de 2,5 graus a l'escala de Richter, una intensitat que el fa gairebé imperceptible.

L'últim sisme destacat a la província de Girona es va produir a finals de mes a l'Empordà i es va fer notar a més de 100 quilòmetres. Va tenir una intensitat de 4,3 graus.

Els veïns de la zona dels Pirineus estan bastant avesats als terratrèmols, ja que són una de les àrees sísmiques més actives de la península Ibèrica i als Pirineus Orientals, amb l'activitat concentrada sobretot a la Garrotxa. Tot i això, la Selva, Ripollès i Cerdanya també tenen un risc sismològic alt, tal com es va demostrar ahir.

Algunes de les persones amb qui Diari de Girona va parlar ahir explicaven que principalment havien notat vibracions. A Toses, les parets de l'edifici consistorial van vibrar per l'efecte del moviment sísmic, però ni el mobiliari ni els objectes que hi ha a sobre van arribar a moure's. Els pocs tosencs que viuen entre setmana al municipi i no treballen a fora no van alarmar-se'n. De fet ni tan sols cap veí va trucar a l'Ajuntament per donar-ne coneixement.

Una treballadora de l'ajuntament, la Natàlia Montoliu va relatar que en el moment del sisme es trobava amb una companya a l'edifici consistorial quan es va adonar que l'edifici vibrava. «Els mobles no es van moure , però les vibracions ens varen espantar una mica». La Núria Barnades era en una habitació situada a la part de dalt del restaurant Can Casanova de Toses i va remarcar que «per uns instants vaig notar que el llit es movia». I que mentre el llit es movia, va sentir un fort soroll. «Similar -va comparar- al dels reactors que a vegades passen per aquí».

Va ser el mateix soroll que va sentir un jove que treballava damunt d'una bastida. Quan va mirar enlaire per veure el reactor, es va adonar que els cables trenats de l'electricitat es movien. A la Molina van dir que havien sentit brandar les campanes de l'ermita situada al final de la pista llarga. A Alp, ningú va alertar l'Ajuntament que hagués notat el moviment.