La Unitat d'Obesitat de hospital Josep Trueta de Girona atén cada any uns 180 casos d'obesitat mòrbia i realitza una quarentena d'intervencions de cirurgia bariàtrica, segons va explicar ahir el centre per a contribuir a la divulgació de les malalties metabòliques a les quals va dedicada La Marató de TV3 d'aquest any.

Per a conscienciar sobre la diabetis i l'obesitat, l'hospital Trueta, l'hospital Santa Caterina de Salt i l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi) han organitzat un cicle de conferències. Serà els dies 2 i 3 de desembre a les 7 de la tarda, es celebrarà a l'auditori Josep Irla de la seu de la Generalitat a Girona i estarà obert a tota la població. Durant les conferències, que aniran a càrrec de professionals dels centres, exposaran les causes, la prevenció, el tractament i la investigació que s'està duent a terme en aquest camp.

El primer dia del cicle estarà dedicat a l'obesitat. En aquesta primera sessió parlaran de les causes del sobrepès i l'obesitat, del seu tractament dietètic i de l'alimentació equilibrada, del problema en els nens i dels tractaments mèdics i quirúrgics de la malaltia, així com de la recerca científica sobre l'obesitat.

I és que es calcula que el 48% de la població de 18 a 74 anys té excés de pes (el 33% té sobrepès i el 15% té obesitat). Entre la població infantil de 6 a 12 anys, el 18,7 % presenta sobrepès i el 11,7% pateix obesitat; una dada rellevant, ja que suposa un risc elevat de presentar un excés de pes a l'edat adulta.

Dos tipus de diabetis

En la sessió dedicada a la diabetis abordaran els diferents tipus i quin és el seu tractament; també donaran pautes per com detectar nous casos i, en cas de diagnòstic, com actuar i com conviure-hi.

És un problema sanitari important derivat de la prevalença creixent, de la morbiditat i mortalitat elevades i del seu paper com a factor de risc cardiovascular, a més de tenir un elevat cost sanitari i social.

Es calcula que afecta unes 550.000 persones a Catalunya, tot i que no tothom sap que en pateix; mentre que a la Regió Sanitària de Girona, el nombre estimat de persones amb diabetis se situa al voltant de 105.000.

La DM 1 afecta majoritàriament a nens i adolescents i requereix tractament diari d'insulina. Les causes de l'inici de la malaltia són factors genètics i desconeguts, però els símptomes que poden ajudar a detectar-la són pèrdua de pes, tenir molta set i molta gana i orinar molt. Més d'un miler de persones es visiten cada any a l'Hospital Dr. Josep Trueta a causa de complicacions cròniques derivades de la diabetis tipus 1.

La DM tipus 2 és la més freqüent i sol produir-se en adults. S'associa en més d'un 80% a casos de sobrepès, ja que les seves causes són factors genètics i d'estils de vida. Actualment, està començant a diagnosticar-se en pacients joves, a causa de les altes taxes d'obesitat. Aquest tipus de diabetis no provoca símptomes.