Després de molts tràmits burocràtics i superar tots els exàmens veterinaris, la Cheeta va arribar ahir de matinada a les instal·lacions de la Fundació Mona, a Riudellots de la Selva. Aquesta serà a partir d'ara la seva nova casa i ?caldrà que en les properes setmanes s'acostumi a les baixes temperatures -ja que sempre ha viscut a les Canàries- i també que comenci a relacionar-se amb els altres vuit ximpanzés que viuen a la fundació.

La Cheeta va resultar ferida al juny quan, juntament amb dos ximpanzés més, va escapar-se d'un zoo de Fuerteventura. Els altres dos van ser abatuts a trets i ella va rebre l'impacte de dues bales. Ara es troba en perfectes condicions i des de la fundació destaquen que és tranquil·la i simpàtica.

El passat 26 de juny, tres ximpanzés es van escapar d'un zoo de Fuerteventura a causa d'un incident en el protocol de seguretat, i van ferir tres treballadors. Dos d'ells van ser abatuts a trets per la policia i un tercer, la ximpanzé Cheeta, va rebre un impacte de bala al tòrax i un altre a la mà.

La Cheeta té 30 anys i va ser adquirida il·legalment els anys 80 per un home que l'explotava, juntament amb un altre exemplar mascle, fent-se fotos a zones turístiques de les Illes Canàries. Des de fa 28 anys, però, vivia en aquest zoo de Fuerteventura.

Després de la mort dels altres dos ximpanzés, des del zoo van decidir buscar-li una nova casa a la Cheeta, on pogués estar en contacte amb més exemplars de la seva espècie. Per això, van pensar que la Fundació Mona -on viuen vuit ximpanzés- seria un lloc adequat.

Per poder fer el trasllat, però, ha calgut superar un munt de tràmits burocràtics i també esperar que els veterinaris garantissin que l'estat de salut de la Cheeta era adequat per viatjar, ja que mai ha sortit de l'illa.

A més, l'animal encara porta una bala al tòrax, ja que han considerat que era més perillós operar-la que deixar-la-hi, i esperar que es recuperés de les ferides.

La directora de la Fundació Mona, Olga Feliu, ha estat una dels membres de l'equip que ha viatjat fins a l'illa per coordinar tot el trasllat. «La vaig veure per última vegada dijous al matí i fins a les nou de la nit no la vam tornar a veure a l'aeroport de Barajas», relata. La resta del trajecte el van fer per carretera. Segons Feliu, la Cheeta ha estat molt tranquil·la en tot moment i el trasllat s'ha fet sense incidències.

Baixes temperatures

La Cheeta mai ha estat per sota dels 15 graus, ja que els seus 30 anys de vida els ha passat a les Canàries. Segons relata Feliu, els ximpanzés són molt delicats i cal evitar de totes totes que es refredin. Per això, acostumar-la progressivament a les baixes temperatures de la zona serà un dels reptes.

Ahir al matí, per exemple, van esperar fins al pic del migdia per obrir-li l'estança on està i que pogués sortir a una gàbia exterior. De moment, cal fer-li un procés d'adaptació en solitari abans no es pugui relacionar amb la resta de ximpanzés de la fundació.

La Cheeta es va mostrar en tot moment tranquil·la i va voler sortir, encuriosida, a explorar la seva nova llar. Per fer-li més fàcil l'adaptació, ha viatjat des de Fuerteventura un treballador del zoo que és qui ha passat anys tenint-ne cura. Ahir al migdia, l'home li va parlar per tranquil·litzar-la i no fer-li notar tants canvis de cop.

«Ara per a ella la situació és estressant però a la llarga en sortirà beneficiada perquè podrà estar en societat amb d'altres ximpanzés», remarca la directora de la Fundació Mona, Olga Feliu.

El zoo pagarà la manutenció

Des que la Cheeta va ser rescatada i la van separar del propietari que l'havia comprat il·legalment, és propietat de l'Estat. No obstant això, i de manera voluntària, tots aquests anys els havia passat al zoo de Fuerteventura. Ara, fins i tot, aquest zoo ha acordat que seguirà pagant la manutenció de la ximpanzé de per vida.

Cada mes, enviarà uns 500 euros a la Fundació Mona perquè li compri el menjar i també per a d'altres despeses mèdiques i de manteniment. «Se la senten com de la família i ho fan tot i no estar-hi obligats», reconeix Feliu. L'esperança de vida d'un ximpanzé està a l'entorn dels 60 anys.