Lel banc dels aliments enllesteix el setè Gran Recapte.D'esquerra a dreta, Frederic Gómez, José Luis Díez, Carme Casacuberta i Xavier Sabater reunits dilluns.Dijous, els responsables del magatzem treballaven per deixar-lo a punt per rebre el menjar.

a campanya anual de més envergadura per a la recollida d'aliments, el Gran Recapte ja té el compte enrere activat. Els divendres 27 i dissabte 28 de novembre prop de 4.000 voluntaris es distribuiran en més de 300 comerços de les comarques gironines -321 confirmats aquesta setmana-, on es vol superar les 536 tones recollides l'any passat. Aquest serà el clímax d'una feina que va començar a la primavera i que, des de fa setmanes, és motiu d'activitat frenètica per a nou persones que coordinen tota la logística del Gran Recapte del Banc dels Aliments a Girona.

L'organització i la distribució del voluntariat i el material, la difusió, el contacte amb les entitats benèfiques, el tracte amb les superfícies comercials, el transport, la logística del magatzem, la classificació i el recompte posterior del menjar són tasques fonamentals que, ara, unes poques persones treballen perquè rutllin. Estan jubilats, apunten durant una trobada feta pocs dies abans del Gran Recapte, "però amb famílies i altres ocupacions". Aquests dies, és habitual que la mitjanit els agafi encara connectats al telèfon o a l'ordinador.

Xavier Sabater és el responsable de coordinar el voluntariat i el transport per al Gran Recapte de Girona. L'any passat, ell mateix en va ser voluntari i ara ha assumit una part important de l'organització. La principal via d'inscripció de voluntaris és el web de la Fundació Banc dels Aliments, des d'on s'assigna un supermercat en funció del lloc de residència -fora de la capital es fa a través dels coordinadors territorials-, però també és habitual que les organitzacions benèfiques es responsabilitzin de la campanya a la seva comarca. Els coordinadors gironins expliquen que això els allibera d'una part important de feina, perquè "les mateixes entitats emmagatzemen els productes i així arriben abans als seus destinataris". El president de la Fundació a Girona i a Catalunya, Frederic Gómez Pardo, remarca que "això també vol dir que durant un temps no caldrà que vagin a buscar aliments al seu magatzem".

Encara en el capítol de voluntariat, José Luis Díez -al Banc dels Aliments des de fa 3 anys i també ocupat amb les xerrades a escoles i instituts sobre la fundació, el malbaratament d'aliments i el consum responsable- és l'enllaç amb l'Oficina de Cooperació de la Universitat de Girona, que hi col·labora des de fa 4 anys. Aquest 2015, la UdG aporta 12 coordinadors i una vintena de voluntaris, estudiants que obtenen crèdits universitaris a canvi de la seva participació en la campanya solidària. Díez explica que "la majoria ho fa per primera vegada, són gent de fora que està estudiant a la UdG i que, després, acostumen a implicar-se molt. Funcionen molt bé".

La responsable de contactar amb "tot tipus d'associacions benèfiques" de Girona és Carme Casacuberta. Aquesta voluntària del Banc des de fa un any assegura que ha obtingut una resposta positiva de totes, una vuitantena, amb un supermercat per a cadascuna.

Ella mateixa assigna el material de la campanya als supermercats: caixes i banyeres per als productes, bosses, armilles identificatives o pòsters. "S'ha de pensar en tota la logísitica i ara estic repartint tot el material", diu Casacuberta, que hi treballa des del setembre i les últimes setmanes hi dedica "6 o 7 hores diàries de feina a casa".

Una altra voluntària, Maria Gràcia Coll, resol la logística d'iniciatives particulars de recapte. Aquest és el cas d'empreses i associacions que no són ni supermercats ni entitats benèfiques, com ara les biblioteques, escoles, associacions de la tercera edat o centres d'atenció primària i salut mental.

Un altre focus de feina important és el magatzem del Banc dels Aliments, on dos voluntaris s'afanyen els últims dies per distribuir la fruita i la verdura que es reparteix setmanalment i alliberar l'espai per guardar el menjar que es recapti. Amb motiu del Gran Recapte, hi treballaran dos equips de voluntaris: un per a la càrrega i la descàrrega i un altre per a la classificació dels productes, una tasca que començarà dissabte però que s'allargarà almenys una setmana -amb l'ajuda de centres educatius.

Com tota la resta, el transport s'organitza mitjançant voluntaris, "amb transportistes que col·laboren cada any i estan disponibles a tota hora", remarca Gómez Pardo. El Banc dels Aliments només disposa de dues furgonetes pròpies, però en necessita més, igual que camions amb plataforma i toros per moure els productes. La recollida als supermercats començarà divendres i, menys als llocs gestionats per entitats, Sabater explica que "s'anirà distribuint sobre la marxa, amb el magatzem com a base logística". Habitualment, dissabte a la nit no s'ha pogut recollir tot i la feina continua dilluns.

Menjar per a tres mesos

Tot i la gran quantitat de productes que es recullen en dos dies, el Gran Recapte només cobreix un 25% del menjar anual que obté el Banc dels Aliments -la Unió Europea, la fruita i la verdura setmanal i les indústries agroalimentàries i les donacions cobreixen la resta-, "dura tres mesos escassament", afirma Gómez Pardo, que destaca la sensibilització de la societat gironina.