La façana de Sant Mateu del monestir de Sant Joan de les Abadesses ja està restaurada. La intervenció s'ha basat en aturar el procés de degradació d'aquest espai tenint en compte que una part de la pedra de la façana s'estava desprenent i suposava un perill per als vianants. D'altra banda, també s'ha posat especial atenció als carreus, on s'ha hagut d'introduir morter líquid per donar més rigidesa a la pedra.

La intervenció, que també ha servit per netejar i estabilitzar cornises, arcades i capitells, ha tingut un cost de 36.585, 56 euros i la voluntat és continuar restaurant més parts del monestir. En el cas de la façana, del segle XVII, aquesta està construïda amb una pedra molt comuna en aquesta zona del Ripollès i que durant segles es va utilitzar sovint per la seva gran facilitat a l'hora de treballar o donar-li forma. No obstant això, es tracta d'un material de baixa qualitat que amb el pas del temps i juntament amb les condicions climatològiques de la zona s'ha anat degradant fins al punt que anaven caient trossos de pedra al terra, la qual cosa suposava un perill per als vianants i pel mateix futur del monestir.

Davant d'aquesta situació, i veient com s'havien aixecat els carreus degut a la manca de manteniment i cura de l'espai, des del monestir van decidir tirar endavant aquesta remodelació. Cal tenir en compte que des d'aquest edifici han tirat endavant un pla de conservació on s'ha analitzat tots els elements del monestir i s'ha prioritzat quines actuacions i intervencions són més urgents.

Diverses fases

Els treballs, que van arrencar ara fa uns tres mesos, els han realitzat les professionals Patricia Amat i Judit Birosta. Tal com ha detallat Birosta, l'actuació s'ha dividit en diverses fases, tot i que s'ha prioritzat la consolidació del suport i l'estabilització de tots els elements que es trobaven en perill de despreniment.

La primera fase dels treballs va consistir en la neteja de tot l'espai ja que hi havia una densa capa de brutícia i costa negra que recobria les columnes i altres parts interiors i exteriors de la façana. Paral·lelament, es va eliminar morters i altres materials obsolets que es trobaven a la façana, mentre que també es va treure l'òxid dels elements de ferro dels balcons i de les reixes i es van aplicar diverses capes de protecció específiques per a metalls.

La segona fase va consistir en consolidar la pedra aplicant un producte per aturar la progressiva degradació dels carreus, un dels elements que més treball els ha donat a les dues restauradores. "Gran part dels carreus estaven buits i també hem trobat fissures que hem hagut d'omplir amb un morter líquid que s'asseca, farceix i dóna rigidesa a la pedra", concreta Birosta. Per últim, la tercera fase va consistir en repassar tots els elements de la façana i segellar les diverses obertures que van detectar.

Tot el treball s'ha fet seguint criteris de mínima intervenció i amb productes semblants o compatibles als originals. A més, les professionals han pogut restaurar una làpida important del monestir. "Tot l'edifici es troba en estat regular, cal anar consolidant-ho, repassant i restaurant tot l'edifici", apunta Birosta. Un objectiu, aquest, que també s'han marcat des del monestir, basant-se en el pla de conservació que van realitzar. "El poble estima el monestir i per això vam fer el pla de conservació perquè orientés totes les intervencions", explica el rector del Monestir de Sant Joan de les Abadesses, David Compte. Tal com assenyala el mossèn, les "necessitats són moltes", però la voluntat és continuar treballant en aquest camí ja sigui realitzant una segona fase de neteja d'aquesta mateixa façana en aquest cas focalitzada en el pòrtic interior, restaurar els absis o netejar altres parts del monestir per evitar degradacions irreversibles.