L'alberg de Sant Joan de les Abadesses estudia fer intercanvis amb la Xina

La mesura es va decidir en una reunió en la qual es va acordar celebrar la pròxima trobada al municipi ripollès

25.11.2015 | 13:54
El director de l´alberg, Xevi Sala, i el regidor, Jordi Caparrós.

El que va començar com un projecte d'intercanvi de treballadors entre l'Alberg Rural Ruta del Ferro de Sant Joan de les Abadesses i la xarxa d'albergs d'Anglaterra i Gal·les (YHA) l'any 2011 s'ha convertit en un projecte cada cop més internacional que ja mira a països com la Xina o el Brasil. L'International Exchange Programme (IEP) ha demostrat ser una gran experiència personal i formativa per millorar l'anglès i, prova d'això, és que cada cop són més els socis que s'afegeixen al projecte. A finals de l'any passat, va entrar el Hostelling International com a partner, l'associació d'albergs més gran del món, que ha obert el programa a països com Alemanya, Islàndia o Noruega. El context encara es va ampliar més arran de la trobada que es va fer fa dues setmanes a Hamburg, Alemanya, entre tots els socis del programa, on es va decidir buscar aliances amb altres països com la Xina, el Brasil i Canadà. Tot i que encara no hi ha acords tancats, els contactes més avançats són els que tenen relació amb el gegant asiàtic i el Brasil, mentre que els lligams amb Estats Units, Canadà, Itàlia o França s'han de seguir treballant.
En l'àmbit català també hi ha hagut sinèrgies i ja s'hi ha afegit la Xarxa d'Albergs Costa Brava Pirineu de Girona, on s'inclou l'alberg de la Vall d'en Bas, el de Banyoles i de Llançà. Aquests poden intercanviar a partir d'ara treballadors amb la resta de socis.

En la reunió, anomenada Meeting International Exchange Programme, també es va acordar celebrar la propera trobada de socis a Sant Joan de les Abadesses. Aquesta tindrà lloc l'octubre de l'any que ve i coincidirà amb els 10 anys de vida d'aquest alberg del Ripollès. Sobre això, el director de l'alberg, Xevi Sala, reconeix que mai s'haurien imaginat que el projecte pogués tenir tanta repercussió i que senten que aquesta trobada internacional a casa és un "reconeixement" a la feina feta i una garantia de continuïtat del programa.

Nous aprenentatges

Segons Sala, tot va començar amb un acord amb la xarxa d'albergs d'Anglaterra i Gal·les l'any 2011 amb l'objectiu d'aprendre noves maneres de treballar i aprendre a obrir-se al món. Ell mateix va estar dos mesos en un alberg anglès alhora que quatre treballadors d'allà van venir al de Sant Joan de les Abadesses. "L'experiència va ser boníssima i de seguida ens van dir que volien fer més intercanvis".

El problema era que a la plantilla només quedaven quatre treballadors de l'alberg mentre que ells en tenien 1.200 -tenen més de 200 albergs-. I aquí és quan, juntament amb l'Ajuntament, es va decidir que el programa s'obrís als joves del poble perquè poguessin aprofitar aquesta oportunitat: des de llavors, ja són 30 els que han estat entre dues setmanes i dos mesos a Anglaterra i Gal·les.

Els participants han de ser del municipi o la comarca, tenir entre 18 i 30 anys i un nivell mig d'anglès. Això és molt important, segons el regidor de Joventut, Jordi Caparrós, perquè han de treballar "en equip" i fer bé la feina. Abans de marxar, han de treballar quinze dies a l'Alberg de Sant Joan de les Abadesses com a formació intensiva i després ja poden anar a treballar a fora. Les condicions són que no cobren cap salari però només s'han de pagar el viatge d'anada i tornada, perquè la resta ho posa l'alberg que els acull.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema