Xavier Goula és el cap de l'àrea de sismologia de l'Institut Geològic de Catalunya i divendres juntament amb un altre sismòleg oferiran una xerrada a Roses després del terratrèmol de 4,3 graus de l'octubre i la rèplica de 2,9 graus de dijous ha tornat a posar en alerta els veïns.

Dijous va haver-hi una rèplica del terratrèmol de l'octubre davant del golf de Roses i de 2,9 graus. Tants dies després és normal que sigui de tanta intensitat?

És habitual. En una sèrie sísmica després de produir-se el més gran terratrèmol hi van havent petits moviments per ajustar les contencions al lloc on s'ha produït i de tant en tant pot ser que en els dies posteriors n'hi vagin havent.

La zona de l'Empordà es considera de gran activitat sísmica?

Justament la sismicitat coneguda històricament i la que els últims anys que anem seguint és més aviat la que se situa a la zona de la Garrotxa i el Ripollès. Aquí a l'Alt Empordà la tenim més baixa. És una zona on hi ha petites falles i pot ser que de tant en tant juguin i això entra en una certa normalitat.

Hi ha cap raó perquè ara doni la sensació que s'ha convertit en un fenomen freqüent?

De tant en tant es produeixen petits terratrèmols i com ara a vegades s'ajunten una mica en el temps i creiem que això és el que està passant. Però això és fortuït i és un fenomen estadístic i pot haver-hi èpoques durant les quals es concentrin les deformacions. Buscar-hi explicacions o coses estranyes, no hi ha cap raó que coneguem que pugui fer que hi hagi més activitat ara.

El fenomen de l'octubre de 4,3 graus d'intensitat és quelcom que es consideri anormal per Catalunya?

Cal dir que és cert que són fenòmens que es produeixen amb menys freqüència. D'aquesta magnitud n'hi ha pocs. A tot Catalunya en tenim cada cinc i 10 anys.

Podria haver-hi una rèplica superior al terratrèmol d'octubre?

Fem seguiment i Protecció Civil està al cas i quotidianament publiquem els petits sismes que anem tenint de la sèrie sísmica de Roses. Cal recordar que hi va haver uns dies de més calma i aquest dia va ser com una mica de represa però per sort no hi ha més. Molt probablement anirà millorant i amb tendència a desaparèixer. Mai es pot descartar que hi hagi alguna cosa, però el més probable és que no.

La setmana passada a Toses també hi va haver un sisme que la població va percebre de 3 graus de magnitud. El Pirineu és una àrea més habitual, no?

És una altra regió i efectivament formen part dels que són més freqüents. I va tenir lloc no massa lluny del que va haver-hi a Queralbs el 2004.

Aquell va ser de magnitud 4 i amb danys, per què no va ocórrer al del golf de Roses?

A Queralbs el 2004 va ser una mica més fort que el de Roses però va ser a terra i sota del mateix terratrèmol es van produir uns petits danys en edificis antics. Aquí al de l'Empordà per sort l'epicentre va ser més a mar i a entre 10 i 15 de quilòmetres de la costa i això atenua el moviment. Si el de Roses hagués tingut l'epicentre a terra potser hauríem arribat a tenir alguna petita cosa a un edifici mal construït.

Estem preparats pels terratrèmols?

És bo de saber que des de fa uns anys existeix el pla d'emergències sísmiques. Primer, però, cal destacar que hi ha la norma sismoresistent que s'aplica per llei a tota la Península i tots els arquitectes saben que s'ha de seguir. Cada territori té uns nivells que cal respectar que estan calculats amb un cert període de retorn, per tant, les edificacions noves i a partir dels anys 70, han d'aguantar terratrèmols. També hi ha plans d'emergència que amb Protecció Civil tenen en compte i que en cas d'un fort terratrèmol ràpidament s'intervindria per ajudar, mitigar, etc. S'ha de saber que els plans d'emergència existeixen però també que el risc és baix.

Divendres fa una conferència a Roses, entén que alguna gent pugui tenir por dels sismes?

Penso que és bo fer divulgació del fenomen i que som un país amb sismicitat però no elevada, és una qüestió tranquil·litzadora.