Les altes hospitalàries creixen a Girona un 1,35% el 2014 i superen les 68.000

Les malalties circulatòries, les de l'aparell digestiu i del respiratori van ser les principals causes d'hospitalització

25.11.2015 | 13:54

L'any 2014 es van produir 68.245 altes hospitalàries a les comarques gironines, un 1,35% més que l'any anterior, quan van ser 67.336, segons les dades de l'Enquesta de Morbilitat Hospitalària de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). produeix arreu de l'Estat, on se'n van regitrar més de 4,719 milions, un 1,8% més que el 2013, fet que suposa el segon augment consecutiu després de quatre anys de descensos deguts al menor nombre d'embarassos i parts com a conseqüència de la caiguda de la natalitat.
L'Enquesta de Morbiditat Hospitalària ofereix informació sobre les altes hospitalàries amb internament i l'estada mitjana de l'ingrés i en ella s'explica que els motius de les altes, és a dir, quan el pacient deixa lliure el llit que ocupació són curació, millora, mort, trasllat o alta voluntària.
Les malalties circulatòries van ser la principal causa d'hospitalització a la demarcació, amb 8.725 altes d'hospital; seguides de les malalties de l'aparell digestiu, que van ser 7.924, i les malalties de l'aparell respiratori, que van ser 7.847 durant l'any passat.
Les lesions i enverinaments van ser les responsables de 7.492 altes hospitalàries a Girona; mentre que els episodis d'embaràs, part i puerperi van motivar 7.389 i els tumors, 5.914 més.
Pel que fa al conjunt de l'Estat, la taxa de morbiditat -el nombre d'altes per cada 100.000 habitants- va ser de 10.160, un 2,1% més que el 2013, fet que suposa el segon ascens després de nou anys de caigudes.
Per sexe, els embarassos, parts i puerperi continuen sent la primera causa d'hospitalització de dones, amb el 19,7% del total de les altes en 2014, seguides de les malalties de l'aparell circulatori (11,1%) i les de l'aparell digestiu (10,3%). En els homes, les malalties que van generar un major nombre d'hospitalitzacions són les de l'aparell circulatori, amb el 15,6% del total, seguides de les del digestiu (14,4%) i les respiratòries (13,6%).
L'edat mitjana de les persones que van rebre l'alta és de 55,2 anys, una edat que ha augmentat en més de quatre anys des del 2006, segons càlculs de l'INE.

Estades hospitalàries
Una de les dades destacades de l'enquesta és que les estades hospitalàries provocades per malalties mentals segueixen en augment i ja suposen el 9,7% del total, un percentatge que contrasta amb l'escàs nombre d'altes amb aquest diagnòstic, que només representen el 2,5% d'aquestes.
La diferència entre les estances i les altes radica que es tracta de patologies que, en la majoria dels casos, requereixen hospitalitzacions molt llargues, amb una mitjana de 25 dies que varien molt si el centre és públic o privat, ja que en el primer cas el pacient està ingressat una mitjana de 18,19 dies enfront dels 45,4 dels privats.
La mateixa enquesta assenyala que les malalties de l'aparell circulatori, els tumors i les malalties de l'aparell respiratori continuen sent la principal causa d'hospitalització a Espanya, amb el 15,1%, el 11,6% i el 11,5%, respectivament.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

La població gironina només augmentarà un 0,4% en 15 anys i serà molt més vella

La població gironina només augmentarà un 0,4% en 15 anys i serà molt més vella

L'any 2031, la franja d'edat d'entre 34 i 45 anys es reduirà fins al 39,6% i la que superarà els...

La comissaria de Policia Local de Banyoles pren forma

La comissaria de Policia Local de Banyoles pren forma

La construcció de la nova comissaria de Policia Local de Banyoles avança a bon ritme, en un solar...

Exculpen 13 constructors acusats en el cas Gisa i es manté la causa per a un directiu

Exculpen 13 constructors acusats en el cas Gisa i es manté la causa per a un directiu

La jutge que investiga l'adjudicació d'obra pública a Girona sosté que de les converses no se'n...

La Generalitat reduirà el transvasament d´aigua del riu Ter a Barcelona

La Generalitat reduirà el transvasament d´aigua del riu Ter a Barcelona

El conseller de Territori anuncia un pla per fer baixar «de manera considerable» el cabal a través...

Salut distribuirà unes 110.000 dosis de la vacuna contra la grip a Girona

Salut distribuirà unes 110.000 dosis de la vacuna contra la grip a Girona

Dilluns s'inicia la campanya de vacunació, que enguany se centra en millorar la cobertura dels...

Enllaços recomanats: Premis cinema