Càritas Diocesana de Girona i el centre d'acolliment La Sopa reivindiquen el dret a l'habitatge amb la campanya «Cap persona sense llar, que inclou una exposició de mandales, una xerrada i un flashmob, demà, davant la seu de la Generalitat. Per deixar clara la urgència de mesures, la responsable del programa d'Habitatge de Càritas, Flora Ridaura, va remarcar que el 77% de les 1.315 persones ateses l'any passat al servei d'acollida de l'entitat tenien problemes per pagar la hipoteca o el lloguer; un 16% compartia habitatge i un 3% vivia en garatges, barraques o altres «infrahabitatges».

Altres dades de l'última memòria d'activitats de Càritas Diocesana de Girona que avalen la necessitat de la campanya a favor del dret de l'habitatge són que el 90% de tots els atesos «a la primera porta d'entrada» -com Ridaura va descriure el servei d'acollida- no tenen ingressos estables o que una tercera part percep la renda mínima d'inserció, una mateixa proporció viu de feines puntuals i el terç restant no té cap ingrés.

Flora Ridaura va afegir que l'habitatge és el centre dels deutes de més del 90% de famílies endeutades a les quals assessora Càritas de Girona: «la majoria per hipoteques i d'altres amb temes de lloguer». El 2014, aquest servei de l'entitat humanitària del Bisbat va atendre 405 famílies, amb les quals va prioritzar «evitar perdre l'habitatge», va remarcar la responsable del programa. Ridaura va explicar que, abans, es podien renegociar les quotes amb l'entitat bancària pertinent, però que amb els ingressos de moltes famílies no serveix de res fer-ho perquè no hi arriben. Pel que fa a la dació en pagament, Ridaura va dir que «ha d'anar acompanyada d'un lloguer social que els permeti tenir un lloc per viure».

En l'actualitat, l'acció del servei d'Habitatge de Càritas parteix de la nova llei aprovada pel Parlament (24/2015), fruit d'una Iniciativa Legislativa Popular promoguda per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, que va entrar en vigor el 6 d'agost i estableix que «si no es dóna alternativa de reallotjament, no es pot desnonar ningú». Així ho va afirmar Ridaura, qui va recalcar que «ara tenim una eina per aturar aquests desnonaments, però cal que la gent estigui informada».

A les dades anteriors s'hi afegeixen les de La Sopa, que el 2014 va atendre 1.625 persones i va detectar 57 casos nous sense llar. Ridaura va lamentar que sigui l'únic centre d'aquestes caracterítiques a les comarques i va denunciar que «la situació ha empitjorat».