«La voluntat del nostre govern és iniciar la reforma integral de la Casa de Cultura», va explicar ahir el president de la Diputació de Girona, Pere Vila. En la presentació del pressupost del 2016 de la institució provincial, Vila va anunciar que l'ens vol recuperar el projecte de remodelació d'aquest edifici, malgrat que es preveu que l'import de la reforma sigui inferior a la idea que havia impulsat fa vuit anys el govern d'ERC i del PSC de la Diputació (que superava els 30 milions d'euros). Vila va assegurar que la seva intenció és fer una remodelació «integral» de la Casa de Cultura de Girona aquesta legislatura, tot i que de moment la corporació preveu dedicar el proper any a redactar el projecte.

«No gastarem 30 milions d'euros», va destacar Vila, que va explicar que el calendari amb el qual treballa la Diputació és tenir enllestit el projecte de reforma d'aquest edifici a finals del 2016 i poder iniciar l'obra de remodelació a partir del 2017. Vila va detallar que la idea de la institució és fer el projecte per fases, malgrat que es calcula que «en tres anys pugui ser una realitat la reforma de tot l'edifici de la Casa de Cultura». Com que l'obra es preveu posar en marxa a partir del 2017, el pressupost de l'any vinent de la Diputació encara no recull la remodelació d'aquest espai. Ara bé, tot i que Vila va subratllar que primer cal disposar del projecte redactat, ja va considerar que la reforma «s'ajustarà més a la meitat» de la idea que fa uns anys s'havia impulsat.

El 2007, el projecte «Boira» dels arquitectes Ricard Mercadé i Aurora Fernàndez va ser el guanyador del concurs arquitectònic per remodelar la històrica Casa de Cultura de Girona. Un dels elements que plantejava l'obra consistia a construir un cub de vidre, de 35 metres d'alçada, que havia d'acollir un teatre de 900 metres quadrats. Vila va reconèixer ahir que es treballarà en el nou projecte tenint en compte aquesta idea.

Un 0,3% més del pressupost

Pel que fa al pressupost del 2016 de la Diputació de Girona, es manté en una línia similar al d'aquest any. D'entrada, el pressupost de la corporació provincial per al proper any és de 113,93 milions d'euros; per tant, s'incrementa un 0,3% respecte al del 2015 (que va ser de 113,55 milions). Més del 28% del pressupost del 2016 es destina a l'àrea de Promoció Econòmica, Administració i Hisenda de l'ens. El 25% a la secció de Cultura, Noves Tecnologies, Esports i Benestar, mentre que el 23% a l'àrea de Cooperació Local. Finalment, més del 12% del pressupost de l'any vinent es dedica a la secció d'"rgans de Govern i més del 10% a l'àrea de Territori i Sostenibilitat.

D'aquesta manera, dels 113,93 milions d'euros del pressupost, la part principal (el 60%) es destina a subvencions a municipis i entitats, que supera els 68 milions. Les despeses de personal representen el 13% (amb més de 15 milions d'euros), mentre les despeses financeres suposen el 12% (amb gairebé 14 milions). Per acabar, el pressupost de la Diputació dedica prop de 10 milions a despeses en béns i serveis (el 8%), més de tres milions a inversions (gairebé el 3%) i tres milions al fons de contingència (el 2%).

De cara al 2016, Vila va subratllar que l'ens destina 1,9 milions al Pla Únic d'Obres i Serveis (PUOSC) general i 4,9 milions al PUOSC específic (això suposa un augment de 2,9 milions respecte al 2015). Vila també va explicar que el pressupost de l'any vinent incrementa en un milió d'euros l'aportació als consells comarcals gironins. Una altra pujada és en la partida de millora de la xarxa viària de la demarcació de Girona (augmenta en 500.000 euros) o en la contribució als fons europeus (la institució hi preveu dedicar gairebé 400.000 euros). Una altra partida puja és el fons de cooperació, que augmenta més d'un milió d'euros.

El vicepresident de l'àrea de Promoció Econòmica de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, va subratllar ahir que el deute de la corporació s'haurà reduït del 83% al 31% entre el 2012 i el 2016. Noguer va explicar que es preveu tancar el proper any amb 24,38 milions d'euros, mentre que el 2012 hi havia 84,88 milions. Pel que fa a algunes de les inversions que contempla el pressupost del 2016 de la Diputació, una obra és el condicionament de la C-260 a la GIV-6103 a Palau-Saverdera (de 530.000 euros). Noguer va descartar que l'obra estigui relacionada amb l'ampliació de la carretera dels tres ponts, entre Castelló d'Empúries i Palau-Saverdera, que acaba a la GIV-6103 i que discorre el Parc Natural dels Aiguamolls.

Si al pressupost de l'any vinent de la Diputació de Girona s'hi sumen els organismes autònoms de la institució que gestionen el seu propi pressupost (Dipsalut, Xaloc, Semega i el Conservatori de Música), la xifra és de 118,56 milions d'euros, un 1,6% més que el 2015. Dipsalut, que a partir del 2016 assumeix l'àrea d'Acció Social de la Diputació, disposa d'un pressupost de 12 milions, Xaloc de 8,5 milions, el Conservatori de Música de 2,7 milions i es manté la reducció en el Semega (disposa d'un pressupost de 742.000 euros perquè bona part de la despesa l'assumeix l'IRTA). En el cas de consorcis adscrits a la Diputació, el pressupost del Consorci de la Costa Brava és de 18 milions d'euros, el del Consorci de les Vies Verdes de 741.500 euros i el del Consorci d'Arts Escèniques Salt-Girona de 326.000 euros. Pel que als ens depenents de la corporació, el pressupost del 2016 és de 953.500 euros a la Fundació Casa de Cultura de Girona, de 6,36 milions d'euros a Sumar i de 5,93 milions al Patronat de Turisme Costa Brava Girona.

El pressupost del 2016 va tenir el suport de CDC, ERC, el PSC i Independents de la Selva, mentre que la CUP hi va votar en contra.