L'onada de fred d'aquests dies s'ha traduït en temperatures mínimes molt baixes a la província. Totes les comarques ahir van llevar-se sota zero i una prova d'això son les registrades ahir a les Deveses de Salt i Sarrià de Dalt, on es van assolir 9,5 graus sota zero.

Uns valors que segons explica el meteoròleg Gerard Taulé es deuen al fet que es «produeixen inversions tèrmiques rècord, molt més fortes que al cantó del mar, per efecte de l'aire fred que els arriba de Rocacorba». Així l'aire fred que hi ha dalt de la muntanya, a 995 metres, quan hi ha tramuntana com dilluns i l'aire és molt sec, dimarts un 17 % d'humitat relativa a Salt a dos quarts de cinc de la tarda, fa que el termòmetre es desplomi i que provoqui fortíssimes glaçades i fortes amplituds tèrmiques.

Les temperatures registrades a l'àrea de Girona van ser molt contrastades ahir entre el dia i la nit, fins a 24 graus de diferència a les Deveses de Salt i Sarrià de Dalt si es compara la màxima amb la mínima. A les Deveses de Salt la màxima va ser de 14,5 graus i la mínima de -9,5 graus. Segons el meteoròleg gironí, els contrastos tèrmics són molt més forts els del pla de Girona respecte als de la resta d'Europa.

Això segons Taulé es deu a la forta irradiació tèrmica a la nit per l'aire sec del migdia, pèrdua de radiació d'ona llarga, i per la radiació d'ona curta, l'energia solar durant el dia, pel cel serè.

A més, diu l'expert, «a més l'absència de vent i el fet que estiguem en fondalades ens allunya la influència del mar al clima de Girona, on sovint podem tenir en dies com ahir més de 20ºC d'amplitud als afores de Girona». Malgrat els valors de les mínimes, Taulé destaca que no són temperatures rècord. Per exemple, el rècord del segle XXI a les Deveses de Salt és de -10 graus i el segle XX es va arribar el novembre de 1978 va ser de -12.

A Banyoles, quart rècord

A la capital del Pla de l'Estany, el termòmetre instal·lat a la gàbia meteorològica, va assenyalar un registre negatiu de 3,8 graus. Aquest valor és el quart rècord de temperatura mínima per un mes de novembre des de l'any 1940.

Per avui, el Meteocat preveu unes mínimes moderadament més altes en genera. El cel estarà molt ennuvolat a la demarcació de Girona durant tot el dia.