L'onada de fred afluixa un parell de dies, tal i com es va fer notar ahir amb mínimes més altes però d'altres fenòmens meteorològics afectaran avui -ja han començat de matinada- les comarques de Girona. Protecció Civil demana extremar les precaucions davant la situació d'alt onatge i fort vent a la província. Segons les previsions, s'esperen onades superiors a 2,5 metres que afectaran al nord de cap de Creus i nord del cap de Begur. Això provocarà mar de fons del nord.

De cara a evitar accidents, Protecció Civil demana extremar la prudència en les proximitats de passejos marítims, camins de ronda i platges i no apropar-se a espigons i altres llocs on trenquin les ones. I és que com malauradament ha ocorregut en més d'una ocasió, un cop de mar pot endur-se una persona mar endins.

L'alta situació que ja va començar ahir a manifestar-se és el fort vent que es preveu que segueixi bufant amb més intensitat a l'Alt Empordà i també a les cotes altes de muntanya. Les ratxes de tramuntana poden superar els 90 quilòmetres per hora i a l'alta muntanya el vent del nord i oest pot arribar a bufar a 125 quilòmetres per hora.

Una mostra que el vent ja bufava ahir és la ratxa màxima de tramuntana que ahir va afectar Portbou. El cop de vent més fort va ser de 84,6 km/h segons dades del Meteocat. A l'alta muntanya, les ratxes van ser inferior però ja es van fer notar. Per exemple, a Ulldetera, a 2.470 metres d'altura, la ratxa màxima va ser de 55,8 quilòmetres per hora. Mentre que a Alp, el vent va arribar a bufar fins a 43,9 quilòmetres per hora.

Protecció Civil per la seva banda, recomana molta prudència en la mobilitat i també en la pràctica d'activitats a l'aire lliure sobretot a les zones de muntanya. Per aquest motiu recorden que cal portar l'equipament adequat i desistiu de fer l'activitat si les condicions meteorològiques no ho permeten i us podeu posar en perill

A més, davant el fort vent, Protecció Civil aconsella que es tinguin en consideració les mesures de prevenció i autoprotecció necessàries en aquests casos, especialment pel que fa a fixar bé o retirar els objectes que estiguin a l'exterior i puguin ser desplaçats per l'aire i evitar aturar-se sota bastides o murs inestables.

Quant a la previsió per a avui, el Meteocat destaca que les temperatures mínimes seran lleugerament més altes, si bé a l'Empordà l'ascens serà entre lleuger i moderat. Per altra banda, les màximes seran similars en general entre els 11 i 16ºC i al prelitoral nord i entre els 13 i 18ºC a la resta.