El fiscal en cap de Girona, Josep Maria Casadevall, està ocupant el càrrec en funcions després que a l'octubre expirés el tercer quinquenni del seu mandat i hagi anunciat que no opta a una nova reelecció. La seva voluntat és seguir vinculat a Girona però tornant a exercir d'acusació pública a les sales de la província, descartant així la promoció cap a alts tribunals. «Tinc ganes de tornar a la sala i estudiar jurisprudència, vaig fer les meves oposicions per ser fiscal», remarca.

Casadevall fa 15 anys que és al capdavant de la fiscalia provincial, la qual cosa suposa que ha dedicat poc més de la meitat de la seva carrera professional a la direcció, coordinació i administració de la jurisdicció criminal i civil dels partits judicials gironins. La seva decisió de romandre exercint l'acusació pública a les sales gironines significa que es convertirà en company dels fiscals que fins ara governava. I la plaça a la demarcació la té assegurada perquè tot fiscal en cap que finalitza el seu mandat queda adscrit a la fiscalia provincial en la qual ha exercit el càrrec.

A dia d'avui el Butlletí Oficial de l'Estat encara no ha publicat la vacant de fiscal en cap de Girona, a la qual pot optar qualsevol representant del ministeri públic d'Espanya amb més de 10 anys d'exercici, i sembla que encara trigarà temps a fer-ho, tenint en compte que el Govern de la Nació també es troba en funcions per la imminència de les Eleccions Generals. Això provoca que encara no hi hagi fiscals gironins que hagin mostrat públicament les seves intencions per ocupar el càrrec una vegada s'obri el termini per presentar la instància corresponent.

Casadevall va ser escollit fiscal en cap l'any 2000 amb la majoria de vots favorables del Consell Fiscal, que és l'organisme que orienta el Fiscal General de l'Estat abans que aquest darrer proposi el nomenament al Govern. Va revalidar el càrrec l'any 2005 i va tornar-hi el 2010, sense oposició, doncs ningú va presentar una candidatura alternativa.

A la carrera va ingressar l'any 1986, i va obtenir el seu primer destí a Barcelona, on es va passar un any per després recalar a Girona, on ha desenvolupat tota la resta de la seva activitat professional.