Un mestre farà un inventari de les campanes de la Garrotxa

Xavier Pallàs ha recorregut desenes de campanars i s'ha trobat amb històries sorprenents

27.11.2015 | 07:32

Xavier Pallàs, un mestre de música d'Olot, farà un inventari de les campanes i dels campanars de la Garrotxa, amb l'objectiu que les campanes anteriors al 1700 si?guin reconegudes com a patrimoni cultural. Abans de començar la classificació de les campanes, Pallars ha pujat a desenes de campanars de la comarca i ha trobat sorpreses. Per exemple, la campana que dóna els quarts de les hores a Olot té uns 700 anys i -segons ell- s'ha salvat de ser despenjada i fosa en una de tantes guerres pel fet de formar part del sistema del rellotge.

«A la Garrotxa -ha comptat-, hi ha 274 edificis religiosos i de campanes en sortiran». Sobre la motivació envers les campanes, ha explicat: «Fa uns anys, vaig decidir trobar un pretext per conèixer millor la Garrotxa i el volia vincular una mica a la meva professió de músic». Quan va pujar als primers campanars, Pallàs es va adonar que estava davant d'un gran patrimoni. Per exemple, ha exposat: «A Sant Esteve, a més de la campana que toca els quarts, hi ha la de les hores». La de les hores no és tan antiga com la dels quarts, però té 400 anys. A part de la data, té l'escut d'Olot gravat i una inscripció que diu: «Els consuls d'Olot em van fer». En el règim municipal antic els consuls venien a ser com una mena de tinents d'alcalde. Pallars ha explicat que les inscripcions són corrents a totes les campanes. «També -ha indicat-, hi han imatges de sants». Solen ser gravats del sant o la santa que té l'església en dedicació.

La informació que conté cada campana va més enllà de les inscripcions gravades en el bronze. Segons ha explicat Pallàs, el treball d'arxiu dóna més informació de les campanes i de les persones que les van fer. «Al campanar de Sant Esteve d'en Bas - ha exposat-, vaig trobar molt estrany que una campana estigués dedicada a Sant Ponç. Va seguir: «Després vaig trobar que era la campana de Sant Ponç d'Aulina i que havia estat cedida el 1688». El treball d'arxiu li ha permès descobrir l'existència de foneries anteriors al XVII.

Pallàs fotografia les campanes i en tant que músic n'analitza els sons. Ha subratllat: «La idea és recuperar els tocs tradicionals».

«Eren un mitja de comunicació - ha apuntat-, en base al qual sabien si havien d'agafar les armes i reunir el somaten o si el difunt era home o dona».

La seva voluntat és fomentar la recuperació de l'antiga la feina de campaner. És a dir, que als pobles hi hagi persones dedicades a fer els tocs tradicionals. «A Riudaura i Beuda encara tenen campaner», ha subratllat. Segons ell, és un campaner diferent al d'abans. Ara, només toca en dies especials com la Festa Major o Nadal.

Beques ciutat d'Olot

El recompte de campanes de Pallàs va ser presentat ahir com una de les propostes guanyadores de la beca Ernest Lluch de Ciències Socials 2015. L'altre guanyador de la Beca Ernest Lluch va ser Xavier Solà Colomer per projecte La Reforma Catòlica a la muntanya catalana a través de les visites pastorals: els bisbats de Girona i Vic (1585-1800).

A l'acte, que va tenir lloc a l'Arxiu de la Garrotxa, també van fer públic el nom de la guanyadora de la Beca Oriol de Bolós de Ciències Naturals. La guanyadora va ser Elena Roca per un projecte relacionat amb dues espècies de ratpenat amenaçades. Una d'elles és la d'un ratpenat molt gran (50-60 cm d'envergadura) que s'alimenta d'ocells a diferència dels altres ratpenats que mengen insectes i fruita. El ratpenat capaç de menjar ocells només ha estat localitzat al bosc de la Fageda d'en Jordà. Els seguiran amb un control remot.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Com si els pares passessin llista a classe
Com si els pares passessin llista a classe

Com si els pares passessin llista a classe

Una empresa gironina desenvolupa una APP que facilita la gestió de dades als docents i l'accés a...

Propotes d´oci i culturals per aquesta tarda a les comarques gironines

Propotes d´oci i culturals per aquesta tarda a les comarques gironines

Conferències, presentacions de llibres, estrenes d'exposicions i teatre

El canvi climàtic tornarà més vulnerables els ports de la Costa Brava

El canvi climàtic tornarà més vulnerables els ports de la Costa Brava

Un estudi de la UPC analitza l'impacte de la pujada del nivell del mar a les zones portuàries

López de Lerma passa comptes

López de Lerma passa comptes

El polític gironí Josep López de Lerma acaba de publicar el llibre "Cuando pintábamos algo en...

El retrocés de les fagedes, efecte visible del canvi climàtic

El retrocés de les fagedes, efecte visible del canvi climàtic

Aquestes espècies són una de les més castigades a Girona, juntament amb el tritó del Montseny

El nou gerent de l´hospital comarcal d´Olot cobra 100.000 euros bruts anuals

El nou gerent de l´hospital comarcal d´Olot cobra 100.000 euros bruts anuals

La CUP protesta pel salari i en canvi el Patronat de l'Hospital indica que és just i comparable al...

Enllaços recomanats: Premis cinema