La relació de la Guia Michelin amb els restaurants gironins canvia per quedar igual. És a dir, a les comarques gironines continua tenint tres estrelles El Celler de Can roca i dues Les Cols (Olot) i Miramar (Llançà), i segueix havent-hi així mateix deu restaurants amb una sola estrella (veure quadre que acompanya aquest article). El que ha passat és que el restaurant de Banyoles Ca l'Arpa ha perdut la que ostentava, però l'Empòrium, de Castelló d'Empúries, ha guanyat la primera. La festa de presentació de la nova Guia Michelin Espanya & Portugal 2016 va tenir lloc ahir a la nit al Parador de los Reyes Católicos de Santiago de Compostel·la.

L'Empòrium, de Salvador Jordà i els seus fills bessons, Joan i Màrius, ha captivat la Michelin per la qualitat dels productes locals i el talent per «combinar a la perfecció arrels regionals amb les tècniques actuals».

D'altres guardonats ahir no estan situats a les comarques de Girona però es poden considerar «en certa manera gironins» perquè hi tenen l'origen. Es tracta del Disfrutar -una estrella que estava cantada-, dels excaps de cuina d'El Bulli Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas. Albert Adrià va obtenir també la primera estrella per al seu mexicà Hoja Santa -tercera estrella que se suma a les de Pakta i Tickets-. Els anys a la cuina d'El Bulli, recordaven ahir, van crear llaços impossibles de trencar (un altre excap de cuina, Albert Raurich, té una estrella en el seu Dos Palillos).

Cap nou triestrellat

Tal com estava previst, a l'Estat espanyol no hi ha hagut nous triestrellats, de manera que el club de restaurants més selectes de la gastronomia espanyola segueix tenint vuit membres: El Celler de Can Roca, Sant Pau, Arzak, Martín Berasategui, Akelarre, Azurmendi, Quique Dacosta i Diverxo. Els inspectors consideren que als aspirants a la tercera els falta «regularitat en l'excel·lència». Segons ells, la majoria dels 23 locals biestrellats han de treballar més per entrar a l'olimp.

En el capítol de baixes s'ha de lamentar la pèrdua de quatre estrelles a Catalunya, tres d'elles a Barcelona i la quarta l'esmentada de Ca l'Arpa. El local de tapes Comerç 24, de Carles Abellan, i Neichel, el clàssic de tota la vida de Jean-Louis Neichel, han tancat, mentre que la cuina potent i un punt irreverent de Jordi Herrera a Manairó ha perdut el favor dels inspectors. A Banyoles, Ca l'Arpa, de Pere Arpa, que tant cuina els plats com elabora pa, melmelada i embotit propis, també veu com li prenen l'estrella.

Pel que fa al total de l'estat espanyol, els restaurants Coque, a Humanes (Madrid), i Zaranda, a És Capdellà (Mallorca), guanyen la seva segona estrella en una guia. que posta per la pedrera amb 15 primers reconeixements, principalment a Andalusia i Catalunya. A tot Espanya hi ha 10 baixes, tres per tancament i set per decisió de Michelin, i no hi ha un nou triestrellat des de 2014 amb DiverXO, del madrileny David Muñoz.