"Jo vaig néixer l'any 1935 i les persones que eren susceptibles de sortir al diccionari hi surten", va explicar Josep Maria Canals ahir a la sala de plens de l'Ajuntament d'Olot. Acompanyat de Josep Berga (regidor de Cultura per CiU), Canals va posar data a l'acte de presentació del diccionari. Serà el dia 5 de desembre, a les 19 hores, al Casal Marià d'Olot. En l'acte de presentació hi intervindran l'escriptor Domènec Moli i l'autora del Diccionari biogràfic de l'Alt Empordà, Inés Padrosa, a més de l'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas, i el mateix autor. El grup Xantre, format per Àngel Girona, Maria Colldecarrera i Marc Busquets, interpretarà cançons olotines, i els rapsodes Margarida Arau i Josep Casellas recitaran poemes d'autors locals.

Serà el moment final d'un itinerari començat el 1992, quan Canals es va prejubilar. "En un principi -va explicar-, em vaig plantejar recollir biografies i després em va venir la idea de fer-ne un diccionari biogràfic".

Segons ell, "en aquest diccionari s'endivina la idea d'unificar les diferents categories socials que hi ha a Olot". Va explicar: "Llavors hi surten gent d'uns oficis que, segons alguns criteris socials, no tenen cap mèrit, però sí que en tenen!". Va aclarir: "Vaig tenir la idea de reivindicar una sèrie de persones segons el seu comportament ciutadà". Per a cada persona, el lector trobarà una fotografia i una fitxa en la qual Canals n'explica els orígens familiars, la biografia i el currículum professional o de l'activitat per la qual la persona explicada és més coneguda.

La feina de recollir biografies -segons va explicar- li ha estat molt agradable. Va dir: "He tingut una col·laboració ciutadana exemplar". Va destacar el fet que va visitar moltes cases i en moltes li van ensenyar col·leccions de quadres o d'escultures molt interessants.

Si bé la feina de fer el diccionari de les 961 biografies li va durar 20 anys, aconseguir l'edició li va ser difícil. En primer lloc, es va trobar amb el problema de buscar suport econòmic en plena crisi econòmica. Ahir, el regidor de Cultura, Josep Berga (CiU) va explicar que l'Ajuntament es fa càrrec de finançar l'edició del llibre, però es quedarà amb els beneficis de les vendes. La previsió és que el volum tingui èxit pel fet de contenir un treball molt acurat i d'interès per a la major part de les famílies de la ciutat. El llibre es podrà comprar al lloc de la presentació per 20 euros.

A part del finançament, l'edició del volum també va tenir història. Josep Berga va explicar: "Quan vam tenir les proves fetes per fer una edició que per extensió necessitava 2 volums, ens va semblar que la millor manera de tenir aquest diccionari d'una forma pràctica i que la gent en pugui fer un ús quotidià podria ser resoldre'l en un únic volum". Així doncs, van haver de redefinir el disseny del diccionari. Berga va continuar: "Però, ara sí, estem en condicions de presentar aquesta obra, d'en Josep Maria, que ha estat tants i tants anys preparant-la".

Josep Maria Canals és un dels activistes culturals olotins més importants dels darrers cinquanta anys. Arran de la seva activitat, l'Ajuntament d'Olot li va atorgar les ales de la cultura. Són un reconeixement dels mèrits que comporta un compromís de continuïtat. És a dir, de continuar el compromís amb el foment de les activitats culturals i socials.