En el despatx oficial del darrer ple, l'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas (CiU), va informar: "Avui el ple s'emet en directe per streaming i es pot seguir pel canal YouTube d'internet". Va seguir: "Si no és en aquest moment no tardarem gaire, perquè tenim totes les qüestions tècniques fetes per poder-lo transmetre". L'emissió en directe dels plens havia estat demanada per la CUP durant el passat mandat, però no els l'havien concedida per les dificultats tècniques que comportava una transmissió de qualitat. L'alcalde els va prometre que quan tinguessin garanties de poder fer una emissió de qualitat i bé de preu la farien. Pel seu compte, la CUP ho va començar a fer i encara ho fan a través del sistema streaming.

És el mateix sistema que fa servir l'Ajuntament. Es tracta d'una lectura continuada de dades que permet la descàrrega del material multimèdia en el mateix moment que és consumit. És un sistema que s'oposa a l'antiga descàrrega d'arxius.

El darrer ple -segons exposa la finestra Directe Videosistemes del canal You Tube- va tenir 72 visualitzacions. Això no obstant, Salvador Aumatell (responsable de la transmissió) va assenyalar que -segons el seu criteri- unes 20 persones van seguir les dues hores i deu minuts que va durar el ple. Va indicar que el primer ple emès de manera oficial en directe va tenir un tall d'uns 5 minuts per causa d'una confusió que va tenir amb un ancoratge. En tot cas, va indicar que els propers plens es podran seguir en bona qualitat en ordinadors, tauletes i mòbils.

La previsio és que les noves tecnologies aportin vitalitat als plens. Les sessions -en els municipis en general- han estat vistes com un tràmit directe avorrit i no com un espai de debat. Ara -en canvi-, el fet que les intervencions dels regidors puguin ser comentades en viu i en directe a través de les xarxes socials fa preveure que el ple es convertirà en el focus d'un fòrum virtual estès per centenars o milers de pantalles. Fins ara, la força de les intervencions quedava en les vint o trenta persones que segueixen en el lloc el ple i que en ocasions s'emocionen per causa dels comentaris dels regidors. Llavors, l'alcalde els ha de recordar que al ple no es poden fer expressions sorolloses, com ara aplaudir.

Les emissions en directe per YouTube, un canal que també es pot seguir a través de la pantalla gran al menjador si es connecta un ordinador portàtil a la pantalla potser trauran gent de la sala de plens, però, en canvi, donaran protagonisme a una dels arts més antigues de la humanitat civilitzada. Sobretot, de cara a les properes eleccions municipals. Les eleccions del 2019 comptaran amb una gran quantitat de votants nascuts, formats o preparats en les noves tecnologies.

Els escoltats, aplaudits i votats dels plens emesos en streaming seran els regidors que més bé coneguin el vell art de l'oratòria. És a dir, l'art de l'eloqüència en l'expressió oral. Així doncs, les noves tecnologies no substituiran el discursos que van donar fama a Ciceró i Sant Vicent Ferrer, ni tampoc les expressions fetes d'una manera concisa i breu, però enginyoses. En tot cas, la retòrica (l'art de parlar bé) estarà molt present en les finestres obertes dels ordinadors.

Això sí, per intervenir, haurà de fer-se en base al Reglament Orgànic Municipal. És a dir, per ser protagonista de veritat s'hi haurà de ser present.