El món de les entitats socials presenta una alternativa solidària a jornades consumistes com el Black Friday d'ahir o el CiberMonday de dilluns, encara que també amb nom anglosaxó: el #GivingTuesday, que se celebrarà el proper dimarts 1 de desembre amb l'objectiu de promoure projectes solidaris i incentivar la donació o el voluntariat.

Es tracta d'un esdeveniment d'àmbit mundial creat als Estats Units el 2012, que coincideix amb el primer dimarts de desembre -un dimarts per donar, segons el nom de la jornada- i s'organitza al voltant d'una plataforma virtual, givingtuesday.cat a Catalunya. Aquesta és la primera edició de la jornada que es realitza a l'Estat i utilitza el hashtag #GivingTuesday amb la finalitat de difondre la campanya a les xarxes socials.

La idea d'aquest "dia per donar" -d'acord amb el lema escollit a Catalunya- és incentivar les donacions i la col·laboració amb projectes de contingut social.

Al web de la campanya es poden consultar tots els projectes adherits i les diferents vies que els ciutadans tenen al seu abast per tal d'implicar-s'hi. Entre ells hi ha, per exemple, un projecte de suport escolar de Creu Roja, un altre d'ajuda a persones refugiades que desenvolupa Metges Sense Fronteres, un d'Unicef per combatre la malnutrició infantil o la campanya de donació del Banc de Sang i de Teixits. També hi està present la Taula d'entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, que integra col·lectius que treballen a les comarques de Girona com ara Càrites; el Comitè català de representants de persones amb discapacitat, al qual pertany Mifas; la Creu Roja; la Federació d'entitats d'atenció i d'educació a la infància i l'adolescència, que gestiona diversos centres a Girona; o l'ONCE, entre d'altres.

La Federació d'associacions de pares i mares d'alumnes de Catalunya (Fapac) també s'ha adherit a la jornada i ha fet una crida a les seves AMPA associades perquè donin visibilitat als projectes solidaris que impulsen als seus centres educatius.

Projectes gironins

El primer #GivingTuesday català promou iniciatives socials específicament gironines, com ara el programa d'acollida per a persones i famílies en situació d'alta vulnerabilitat i el curs de gestió familiar sostenible que organitza Càritas Garrotxa; igual que un altre programa d'aquesta entitat a Girona, aquest en contra del fracàs escolar a l'Educació Secundària Obligatòria (ESO).

També es dóna a conèixer el projecte d'aula formativa de la Fundació Oscobe, amb seu a Sant Gregori; el suport que l'associació Traçant Camins dóna a les persones sense llar que viuen a Girona; la tasca de la Fundació Mona de Riudellots de la Selva; o els tallers terapèutics que l'Oncolliga ofereix a persones que pateixen càncer i els seus familiars.