De pare català i mare anglesa, Deborah Coll va néixer al Regne Unit i es va traslladar a Catalunya amb 10 anys. Viu a la Bisbal i treballa de professora en una escola de Palafrugell

No diuen vostès que el Senat és inútil i s'ha d'eliminar?

Però millor fer-ho des de dins, no (riu)? La millor manera de canviar les coses és des de dins, tot i que no negaré que vaig quedar parada quan em van proposar pel Senat.

Es veu amb pinta de senadora?

No gaire, és una paraula molt seriosa. Però fa il·lusió. Ja ens ho trobarem. A més, Madrid és molt maco.

Què s'ha de canviar d'Espanya?

Aquesta resposta és molt senzilla: tot. Ja es van notar aires de canvis en les eleccions municipals, però no eren nous, venien del 15-M. Es nota molt descontentament en la gent.

Pot concretar una mica més aquest "tot"?

S'ha d'acabar amb aquesta manera restrictiva de gestionar-ho tot i de governar. S'ha d'acabar amb tot això que ja dura massa temps, i em refereixo a aquest voler criminalitzar-ho tot, a la corrupció, a la manca de justícia social... és que és pràcticament tot. Tenim molta feina a fer, els propers anys.

A Catalunya també han de canviar les coses?

A Catalunya el principal és aconseguir la celebració del referèndum per la independència. Que tothom pugui sentir representada la seva opinió en un referèndum. Amb el referèndum a la mà és com podrem decidir el futur de Catalunya

Tots aquests mesos de debat del procés estan afectant altres àmbits?

I tant! Per això en Coscubiela insisteix al Parlament perquè es ?convoqui el ple per tractar la qüestió social. Està tot paralitzat, i és molt greu perquè ja hem entrat a hivern i hi ha gent que no té casa, i d'altra que no té calefacció. Al ?Parlament està pujant la ?temperatura, però als carrers està baixant.

I si som independents, què?

Aquesta és la gran pregunta: independència per a què? Per seguir igual? Si és així no val la pena, no suposarà cap canvi. la independència hauria de servir per assolir una democràcia real, i no això que tenim ara.

Si surt senadora potser haurà de saludar els reis. Farà un reverència?

És que no em surt bé.