Només té 23 anys però a la seva esquena hi duu la trajectòria d'algú que podria doblar-li l'edat. Va nèixer a Chef Chaouen (Marroc) però amb només tres anys va anar a viure a Roses. Va ser en aquest municipi on va crear la Xarxa de Convivència, una plataforma que fomenta la cohesió entre joves en risc d'exclusió o famílies desestructurades, que li va valer no només un premi a Jove Emprenedor social per la Universitat Europea de Madrid i la Internacional Youth Foundation el 2013 sinó que també li va aportar el Premi Fundació Príncep de Girona Social al 2014. Ara el seu nom, Mohamed El Amrani, no només sortirà als llibres sinó que un avió de Vueling es batejarà com a Amrani-Bus, en honor a un altre projecte social que va permetre portar un bus escolar al seu poble natal.

La companyia va iniciar una campanya sota el nom "historiasquemerecenunavión" i en Moha -com el coneixen a Roses- no va dubtar a explicar-los la seva quan se'n va assabentar, fa només uns dies. De moment, ja hi ha cinc afortunats però encara hi ha vuit aparells que esperen un nom "d'heroi" que els bategi un dels 13 nous avions de la companyia. Hi ha el cas d'en Carlos i l'Arelis, treballadors d'una bugaderia de Nova York, que van penjar un cartell on s'oferien a netejar gratuïtament la roba a persones sense feina que tinguessin una entrevista per trobar-ne. La seva història sobrevolarà els núvols i portarà dins desenes de passatgers també carregats de somnis per complir. També ho faran amb en Mohamed.

La seva història va començar fa dos anys quan, en un dels seus viatges de vacances a Chef Chaouen, va detectar com hi havia molts nens i nenes de la zona que no podien anar a l'escola perquè no tenien mitjans per fer-ho. "Els pares i mestres em van dir que si tinguessin un autobús que fés ruta per tots els poblats seria possible. I això em va obsessionar", diu. Tant és així que quan va tornar no va parar de fer contactes i va acabar redactant un projecte que va fer arribar a l'associació IDEM de Girona. "Ells em van ajudar molt i així va ser com vaig poder presentar-ho a l'Ajuntament de Girona, que em va donar finançament", explica. Va comprar un bus de TEISA que ja havia acabat la seva vida escolar útil aquí però que encara en podia tenir molta al Marroc. I va ser així com, després d'un periple, va aconseguir convertir aquest vehicle amb 80 places en tot un símbol per la seva comunitat d'origen. Quan va saber que Vueling organitzava aquesta campanya no va dubtar a explicar-los el seu projecte d'èxit. "Els vaig passar els links perquè ells volen comprovar que el que els expliques és veritat i ha funcionat. Els va agradar molt i em van dir que, a més del nom, a dalt de l'avió la revista de la companyia explicarà les històries", afirma emocionat. "Estic molt content perquè ja no és pel nom, sinó perquè això demostra i demostrarà que si et proposes una cosa, encara que sigui enviar un bus al Marroc, si trobes la manera, ho pots aconseguir", afegeix. Al web www.historiasquemerecenunavion.org encara n'hi ha que esperen la seva iniciativa solidària. Ajudar, ara, també és sinònim de volar ben amunt.