La temporada de neu al Pirineu gironí arrenca amb bon peu. Tot i que només han pogut obrir dues estacions d'esquí, Masella i la Molina, les instal·lacions ho han fet amb força i atraient un gran nombre d'esquiadors, amb ganes de neu. Les baixes temperatures dels últims dies han ajudat a crear neu artificial i, aquest cap de setmana, el bon temps ha estat el millor reclam. Masella va ser la primera estació de tot el Pirineu català i de la península ibèrica que va poder obrir portes dimarts passat. Des de llavors ja ha rebut més de 4.000 esquiadors. Vallter 2000 i l'estació d'esquí nòrdic Guils Fontanera tenen previst arrencar la temporada pel pont de la Puríssima com també Vall de Núria que, aquest cap de setmana, ha obert el seu parc lúdic.

En el cas de la Masella, l'estació va obrir portes el passat dimarts 24 de novembre convertint-se en la primera estació d'esquí que arrencava la temporada de neu de tot el Pirineu català i de la península ibèrica. "En els darrers deu anys, vuit vegades hem pogut obrir les instal·lacions al novembre convertint-nos en la primera o de les primeres estacions en estrenar la temporada d'esquí", ha explicat el director de Masella, Xavier Nolla.

Tal i com assenyala, el seu objectiu és clar: "obrir el més aviat possible quan hi ha neu". "I els esquiadors han respost", ha assegurat el director. "No és excepcional que obrim aviat, el que es estrany és el que va passar l'any passat quan vam obrir al mes de desembre", ha afegit. Segons les dades aportades per l'organització de l'estació, durant aquest cap de setmana han rebut més de 4.000 esquiadors provinent d'arreu de les comarques catalanes, principalment Osona, Bages, la Garrotxa o de l'àrea metropolitana de Barcelona que han aprofitat el bon temps per passar el cap de setmana gaudint de la neu de la Cerdanya. "A Masella i la Molina tenim un gran avantatge i és que no estem lluny, en dos hores pots venir de qualsevol lloc de la demarcació barcelonina i en menys d'una hora si vens d'algunes de les comarques gironines", ha assenyalat el director.

"La gent té ganes de neu, és com quan comença la temporada de platja", ha afegit Nolla. Les baixes temperatures d'aquests últims dies i el bon temps anticiclònic han acabat de posar el colofó a un gran cap de setmana. En concret, Masella disposa de 20 dels 74 quilòmetres esquiables oberts amb 16 de les 65 pistes disponibles i 7 dels 18 remuntadors (entre telecadires, teleesquís i cintes) en funcionament. "Ens esperàvem aquesta bona afluència de visitants atès que la qualitat de la neu és bona, neu pols, i no ha fet vent", ha afegit el director.

Des de l'estació assenyalen que es tracta d'un bon inici de temporada i que la seva voluntat és posar a treballar a tot drap els canons les properes nits per crear molta neu artificial i així anar obrint més pistes de cara al pont de la Puríssima. "Som el motor econòmic de la zona durant l'hivern, segons els estudis que s'han fet cada lloc que es crea a les estacions d'esquí són cinc llocs de feina nous a la comarca", ha explicat el director de l'estació que compagina aquesta feina amb la presidència de l'Associació Catalana d'Estacions d'Esquí i Activitats de Muntanya. Una resposta que ha fet servir per tancar la polèmica generada entorn a les darreres publicacions que asseguraven que les estacions d'esquí gironines amb gestió pública tenen més de sis milions de pèrdues.

La Molina: 10 pistes obertes i cinc remuntadors en funcionament

D'altra banda, la Molina va engegar motors el passat divendres obrint la pista llarga i aquest cap de setmana ha comptat amb deu pistes obertes i cinc remuntadors en funcionament. L'any passat, per aquestes dates l'estació encara no havia obert la persiana.

Avui en dia, la Molina disposa de gruixos de neu pols d'entre 20 i 40 centímetres. "Tenim un 33% dels remuntadors en marxa i un 16% de les pistes obertes", ha concretat la directora comercial, Marta Viver. Com la Masella, la seva voluntat és crear neu artificialment aquests dies aprofitant les baixes temperatures nocturnes - de fins a set graus sota zero- que es preveuen per aquesta setmana. "Des de divendres hem notat força ambient, tot comença a arrencar; hotels, restaurants i serveis. Això ens serveix una mica de rodatge de cara al pont. Serà llavors quan tindrem una gran allau de visitants. La situació és força més optimista que l'any passat", ha explicat Viver. En concret, durant aquest cap de setmana, un gran nombre de persones ja s'han apropat fins a l'estació per recollir el seu forfet de temporada.

Vall de Núria, Vallter 2000 i Guils Fontanera obriran per la Puríssima

Les altres tres estacions d'esquí gironines - situades entre el Ripollès i la baixa Cerdanya- tenen previst obrir portes pel pont de la Puríssima. En el cas de Vall de Núria, l'estació té obert el parc lúdic i a partir de l'1 de desembre començarà amb els horaris habituals del cremallera. Durant aquests dies, tant Vall de Núria com Vallter 2000 estan acabant de preparar tots els equipaments per arrencar amb força el 4 o 5 de desembre. Una situació que es repeteix al municipi de Guils de la Cerdanya on es troba l'estació d'esquí nòrdic Guils Fontanera.