El Gran Recapte té dues cares: la dels compradors que trenquen la rutina d'omplir el rebost afegint-hi productes per donar-los al Banc dels Aliments -una mare acompanyada de dues filles explicava que una de les seves motivacions era educar-les en la solidaritat- i la dels voluntaris que informen, recullen, classifiquen, traslladen i emmagatzemen les donacions fetes pels primers.

Per al bloc del voluntariat, que a les comarques gironines ha acabat superant les 4.000 persones -quan inicialment se'n demanaven 3.000-, divendres a la tarda i sobretot ahir van ser jornades intenses. La prova és que dissabte al vespre ja s'havien comptabilitzat més de 500 tones de menjar, una xifra que feia confiar l'organització que acabarà assolint 550 tones per distribuir-les entre les entitats benèfiques de les comarques de Girona.

La façana del Gran Recapte eren els 350 comerços adherits a la campanya de la Fundació del Banc dels Aliments a Girona, que també rebrà donacions de productes recollits als centres de salut o a les biblioteques, per exemple.

Base logística a tot gas

Tot i que els voluntaris assignats als establiments van poder parar poca estona -sobretot a les hores punta-, al magatzem del Banc dels Aliments l'activitat ja era frenètica de bon matí. Si alguna persona observadora circulava per la zona, a un extrem dl carrer del Carme de Girona, el trànsit de furgonetes -les blanques amb el logotip de la fundació i les dels transportistes voluntaris- li feia notar que hi havia una activitat extraordinària.

A l'interior del magatzem, amb doble espai gràcies a un conveni que permet utilitzar una nau adjacent, desenes de voluntaris estaven concentrats en la tasca d'ordenar, distribuir, classificar i omplir les lleixes amb les grans caixes que contenien el menjar donat als supermercats. Com tot, l'experiència és un grau i a diferència d'edicions anteriors, ara, la classificació es fa per tipus de productes des del primer moment. El trànsit de persones, carretons i toros era constant i a l'ambient es respirava una bona dosi d'estrés.

Aquesta activitat frenètica que dominava el magatzem del Banc dels Aliments de Girona -on divendres es va treballar fins cap a les 10 de la nit i ahir s'hi van posar a les 9 del matí- tenia un bon contrapunt en la tranquil·litat que transmetia un dels seus responsables, Diego Madrid. Ell, amb un altre col·laborador, fa 3 anys que hi va cada dia. En el seu cas, la implicació amb la fundació va començar quan es va prejubilar de l'entitat bancària on treballava. Llavors -va recordar- "vaig veure que podia ser útil amb altres coses" i va escollir el Banc dels Aliments perquè "s'avenia amb la meva manera de ser". Aquest dissabte, amb altres voluntaris, controlava l'arribada constant de menjar provinent del Gran Recapte.

Entre els col·laboradors que ahir al migdia eren a l'àrea logística del Gran Recapte també hi havia el president de l'Associació de Veïns Montilivi, una entitat que participa en la campanya des de fa 5 anys amb la voluntat d'implicar les entitats en la seva cobertura al barri. Així ho va explicar Ramon Ternero, que va afegir que, a més d'oferir voluntaris per als comerço, utilitzen els seus vehicles particulars per traslladar els queviures al magatzem. Des de divendres -va remarcar- no havien parat ni un moment. Enguany, l'associació ha aportat 42 voluntaris, entre els quals hi ha 12 estudiants de l'Institut Nou; un fet que el president va considerar "interessant, perquè l'activitat té una dimensió ineludiblement educacional".

La rebotiga del Gran Recapte és la base logística del Banc dels Aliments, el seu magatzem i la resta d'espais que les associacions benèfiques utilitzen per guardar les donacions abans de distribuir-les, però els petits comerços i els supermercats estan a primera línia.

El voluntariat ofereix una variada mostra de la ciutadania gironina, d'edats i perfils professionals molt diferents. La immensa majoria són persones anònimes, però entre ells també hi havia cares conegudes, com el cantant i ara diputat Lluís Llach, que va ajudar com a voluntari en un supermercat de la capital.

Per a alguns voluntaris, ahir va ser dia d'estrena, com l'estudiant d'Infermeria Neus Julià, de 17 anys, que ha arribat al Gran Recapte a través de l'Oficina de Cooperació de la UdG -participant-hi, la Universitat permet aconseguir crèdits a l'alumnat. En la seva primera experiència, Julià coordinava un torn de voluntaris en un gran superfície comercial de Girona i, mentre ella va estar al càrrec, els llegums cuits van ser el producte més donat, seguit -per ordre- de pasta, arròs, oli, llet i llegum secs, a més de llaunes de tonyina, tomàquet fregit, farina, galetes, sucre, cereals, llet en pols i altra alimentació infantil. Algunes persones hi van deixar carros de la compra sencers. I entre les donacions també hi havia productes "difícils de classificar" que, com a tals, estaven separats de la resta: patates xips o salsitxes, per exemple.

Menjar que no es pot cuinar

Anècdotes a banda, el president del Banc dels Aliments a Girona, Frederic Gómez Pardo, va celebrar -altra vegada- la bona resposta de la societat gironina i va destacar especialment que s'hagi atès la crida a donar llegums cuits. La raó és que la situació de pobresa energètica d'algunes beneficiaris fa difícil que puguin cuinar.