D'arranjaments florals a tasques de la llar

Les altres formacions professionals a l'Estat

01.12.2015 | 07:17

El curs va arrencar amb polèmica pel cicle de Formació Professional Bàsica en Tauromàquia que el Departament d´Ensenyament no té intenció d´implantar, però hi ha altres propostes poc conegudes en l´oferta formativa del Ministeri d´Educació que, per exemple, tenen a veure amb activitats domèstiques, forneria, jardineria o manteniment d´embarcacions esportives

La consolidació i la diversificació de la Formació Professional podria entendre´s com un efecte de la crisi econòmica a l´oferta educativa, ja que en els últims anys l´administració ha apostat per promoure aquest tipus d´ensenyaments, amb l´objectiu de vèncer les dificultats d´inserció de molts graduats o llicenciats amb titulacions sota el braç allunyades de les necessitats del mercat laboral.

A les comarques de Girona i a Catalunya, l´estrella dels últims anys es l´FP dual –també s´estén a l´Estat–, que combina la teoria als instituts amb les pràctiques remunerades en empreses. Però, en l´arrencada del curs escolar 2015-2016, el més cridaner en relació a la Formació Professional s´ha gestat al Ministeri d´Educació, a Madrid.

La polèmica es va desfermar al voltant d´un nou cicle de FP Bàsica en Tauromàquia i Activitats auxiliars ramaderes, una idea que, de moment, es limita a l´esborrany de l´avantprojecte del decret que l´hauria de crear. El fet és que a l´octubre la consellera d´Ensenyament, Irene Rigau, va afirmar que no veia «cap possibilitat» que aquest cicle s´implantés a Catalunya.

Però hi ha més novetats que vénen de Madrid i tenen a veure amb arranjaments florals, forneria, tasques domèstiques o manteniment d´embarcacions esportives, algunes de les activitats que s´ensenyen en noves titulacions d´FP Bàsica, sis de les quals es van publicar a l´agost al Butlletí Oficial de l´Estat; Agro-jardineria és de l´any passat. L´FP Bàsica s´inclou a l´etapa obligatòria, s´allarga 2 anys i està pensada per a joves que no han acabat l´ESO i volen encarar-se cap al món del treball –tot i que també poden accedir a altres mòduls. Equivalen als desapareguts Programes de Qualificació Professional Inicial, que a Catalunya s´han reconvertit en Programes de Promoció Professional.

Activitats domèstiques

Els objectius generals d´aquest cicle aprovat pel Ministeri d´Educació són que l´alumnat aprengui tot allò necessari per fer-se càrrec de la neteja, de la cuina i la cura de la roba, a més de donar suport a persones en l´àmbit domèstic i fer operacions bàsiques de neteja en edificis, oficines i locals comercials. Les competències que persegueix aquest títol formen un llarg llistat que, pel que fa a les més específiques, inclou «netejar, higienitzar i desinfectar sanitaris, cuines i estances en domicilis particulars», «rentar, planxar, ordenar i cosir la roba de la llar i de vestir», «netejar terres, vidres, parets i sostres» o ajudar les persones dependents d´una casa.

Fleca i pastisseria

Aquest cicle vol que els joves treballin amb matèries primeres, elaborin productes bàsics d´una fleca o una pastisseria, els presentin de manera atractiva perquè els clients els comprin i compleixin les normes d´higiene alimentària, entre d´altres.

Treballs en el manteniment d´habitatges

En aquest cas, el cicle formatiu pretén capacitar l´estudiant per fer accions bàsiques de muntatge i de manteniment d´elements de llauneria o dels sistemes de calefacció i de climatització, a més de petites reparacions d´instal·lacions electrotècniques.

Jardineria i composicions florals

El Ministeri d´Educació també ha considerat oportú crear una Formació Professional Bàsica en Agro-jardineria i composicions florals que, entre d´altres qüestions, consisteix a aprendre a realitzar composicions amb flors i plantes, col·laborar en la preparació del terreny o dur a terme treballs auxiliars en cultius, en hivernacles o en centres de jardineria.

Embarcacions esportives i d´esbarjo a punt

El paquet de noves titulacions es completa amb el títol professional bàsic en manteniment d´embarcacions esportives i d´esbarjo, amb el qual s´ensenya a dur a terme operacions auxiliars de manteniment electromecànic, a reparar elements estructurals i elements com els màstils o les veles i, també, a embellir superfícies tant de naus esportives com d´esbarjo.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema