La consolidació i la diversificació de la Formació Professional podria entendre’s com un efecte de la crisi econòmica a l’oferta educativa, ja que en els últims anys l’administració ha apostat per promoure aquest tipus d’ensenyaments, amb l’objectiu de vèncer les dificultats d’inserció de molts graduats o llicenciats amb titulacions sota el braç allunyades de les necessitats del mercat laboral.

A les comarques de Girona i a Catalunya, l’estrella dels últims anys es l’FP dual -també s’estén a l’Estat-, que combina la teoria als instituts amb les pràctiques remunerades en empreses. Però, en l’arrencada del curs escolar 2015-2016, el més cridaner en relació a la Formació Professional s’ha gestat al Ministeri d’Educació, a Madrid.

La polèmica es va desfermar al voltant d’un nou cicle de FP Bàsica en Tauromàquia i Activitats auxiliars ramaderes, una idea que, de moment, es limita a l’esborrany de l’avantprojecte del decret que l’hauria de crear. El fet és que a l’octubre la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, va afirmar que no veia «cap possibilitat» que aquest cicle s’implantés a Catalunya.

Però hi ha més novetats que vénen de Madrid i tenen a veure amb arranjaments florals, forneria, tasques domèstiques o manteniment d’embarcacions esportives, algunes de les activitats que s’ensenyen en noves titulacions d’FP Bàsica, sis de les quals es van publicar a l’agost al Butlletí Oficial de l’Estat; Agro-jardineria és de l’any passat. L’FP Bàsica s’inclou a l’etapa obligatòria, s’allarga 2 anys i està pensada per a joves que no han acabat l’ESO i volen encarar-se cap al món del treball -tot i que també poden accedir a altres mòduls. Equivalen als desapareguts Programes de Qualificació Professional Inicial, que a Catalunya s’han reconvertit en Programes de Promoció Professional.

Activitats domèstiques

Els objectius generals d’aquest cicle aprovat pel Ministeri d’Educació són que l’alumnat aprengui tot allò necessari per fer-se càrrec de la neteja, de la cuina i la cura de la roba, a més de donar suport a persones en l’àmbit domèstic i fer operacions bàsiques de neteja en edificis, oficines i locals comercials. Les competències que persegueix aquest títol formen un llarg llistat que, pel que fa a les més específiques, inclou «netejar, higienitzar i desinfectar sanitaris, cuines i estances en domicilis particulars», «rentar, planxar, ordenar i cosir la roba de la llar i de vestir», «netejar terres, vidres, parets i sostres» o ajudar les persones dependents d’una casa.

Fleca i pastisseria

Aquest cicle vol que els joves treballin amb matèries primeres, elaborin productes bàsics d’una fleca o una pastisseria, els presentin de manera atractiva perquè els clients els comprin i compleixin les normes d’higiene alimentària, entre d’altres.

Treballs en el manteniment d’habitatges

En aquest cas, el cicle formatiu pretén capacitar l’estudiant per fer accions bàsiques de muntatge i de manteniment d’elements de llauneria o dels sistemes de calefacció i de climatització, a més de petites reparacions d’instal·lacions electrotècniques.

Jardineria i composicions florals

El Ministeri d’Educació també ha considerat oportú crear una Formació Professional Bàsica en Agro-jardineria i composicions florals que, entre d’altres qüestions, consisteix a aprendre a realitzar composicions amb flors i plantes, col·laborar en la preparació del terreny o dur a terme treballs auxiliars en cultius, en hivernacles o en centres de jardineria.

Embarcacions esportives i d’esbarjo a punt

El paquet de noves titulacions es completa amb el títol professional bàsic en manteniment d’embarcacions esportives i d’esbarjo, amb el qual s’ensenya a dur a terme operacions auxiliars de manteniment electromecànic, a reparar elements estructurals i elements com els màstils o les veles i, també, a embellir superfícies tant de naus esportives com d’esbarjo.