El punt número 10 del ple ordinari de novembre de la Diputació de Girona -celebrat el passat dimarts- estava dedicat a la dissolució i liquidació del Consorci d'Acció Social de Catalunya (CASC). El punt es va aprovar amb 24 vots a favor de CDC, ERC, el PSC i Independents de la Selva. El diputat de la CUP, Lluc Salellas, es va abstenir. Abans de votar el punt, Salellas va qüestionar a l'equip de govern de CDC i Unió que ara apostés per dissoldre el CASC que "els últims dos anys bàsicament s'ha destinat a pagar les assistències a òrgans de govern". El fet és que el pressupost del 2015 del CASC és de 42.184,30 euros. D'aquests, 26.753,95 euros estan dedicats a pagar les assistències a òrgans de govern. Per tant, el 63% del pressupost del 2015 del CASC ha servit per pagar càrrecs.

La dissolució també crida l'atenció perquè es produeix just dos anys després que la Diputació de Girona aprovés que s'adheria al CASC. Així, la corporació va passar a formar part del CASC amb una aportació de 7.500 euros el 2014 (la mateixa que el 2015). Llavors, el vicepresident primer de la Diputació, Miquel Noguer, va justificar que la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local de l'Estat (ARSAL) obligava a una única institució a fer-se càrrec del CASC (amb la seva estructura). Per això, la corporació també va passar a ser propietària del 51% de les participacions de Sumar SL, que va adquirir a un preu de 6.727,68 euros. Noguer va argumentar que si la Diputació no tirava endavant l'operació d'adhesió, el CASC es veia abocat "a la liquidació".

El Consorci d'Acció Social de Catalunya va ser constituït el 2008. Posteriorment, el mateix 2008, el CASC va crear Sumar SL. Quan fa dos anys la Diputació de Girona va adherir-se al CASC, llavors l'entitat estava integrada pels Consells Comarcals de l'Alt Empordà i del Pla de l'Estany i pels Consorcis de Benestar Social del Gironès, de la Garrotxa, de la Selva i del Ripollès, a més de l'Ajuntament de Figueres. Ara bé, el CASC també estava format per administracions que no són gironines, com els Consells Comarcals de l'Alt Penedès i de les Garrigues, el Consorci de Serveis Socials d'Osona i els consistoris de Vic, Sant Cugat del Vallès, Santa Maria d'Oló, Sant Vicenç de Torelló i Sant Pere de Torelló.

Fins a l'aprovació de la dissolució, totes aquestes administracions gironines encara estaven integrades al CASC. En canvi, algunes de les institucions de fora de la demarcació de Girona ja no en formaven part. Amb la dissolució i liquidació del CASC, Noguer va explicar que Sumar SL passa a assumir les funcions que desenvolupava el Consorci d'Acció Social de Catalunya. Per tant, a partir de l'any vinent es mantindrà el pressupost de Sumar SL (que és de 6,36 milions d'euros el 2016) i deixarà d'existir el del CASC, que el 2015 ha destinat més de la meitat del pressupost a pagar òrgans de govern.