Jordi Martí va ser alcalde de Sant Pere Pescador entre 2007 i 2015, és llicenciat en Ciències Polítiques i de l'Administració i en Sociologia, i té un màster en gestió i dret local.

Es presenta al Senat perquè li han dit que viurà com un rei?

He, he, realment el Senat no és una cambra de representació territorial com podria ser en un estat federal. I en el cas de l'Estat espanyol ni tan sols hi podem parlar en català. Malgrat tot nosaltres pensem que no es pot regalar a d'altres partits polítics el relat del que passa Catalunya en relació amb el procés, i per tant no ens fa res anar a defensar els interessos dels gironins i gironines. Fins i tot al Senat

La pregunta lògica és: què se li ha perdut a ERC en una cambra tan espanyola com el Senat?

Precisament pel moment transcendental en què ens trobem en relació amb el procés sobiranista, hi hem d'anar a explicar el que hem fet al Parlament de Catalunya, o sigui l'inici del procés constituent.

Durant quant temps?

Tenim 18 mesos per explicar-ho a l'estat espanyol, i alhora també és al món, ja que és un aparador internacional, que ja hem iniciat un procés de desconnexió. Que marxem

Ja que senadors només ho poden ser els espanyols, compta que no s'hi estarà quatre anys perquè haurà deixat de ser-ho?

Ostres, quina pregunta! Entenc que la tasca d'ERC a Madrid és molt específica: traslladar l'opinió que van expressar majoritàriament els ciutadans en les eleccions del 27-S. O sigui, la seva voluntat d'independència. Nosaltres tenim un compromís amb aquesta ciutadania, som responsables d'aquest mandat democràtic i volem anar a l'Estat espanyol -al Senat en el meu cas- a esgotar tots els tràmits per fer possible la república catalana. i a explicar que ho farem de manera radicalment democràtica i escrupulossament pacífica. Hem d'aprofitar tots els recursos a l'abast per fer arribar aquest missatge a l'estat espanyol, de manera pedagògica.

Amb Democràcia i Llibertat són rivals o aliats depenent de quan? Aliats aquí i rivals a Madrid?

En clau de territori ambdues formacions polítiques tenim el mateix objectiu. Des del punt de vista ciutadà crec que ERC està sent vista com el partit sobiranista, i per tant l'objectiu és guanyar aquestes eleccions a la demarcació de Girona, i si és possible també a Catalunya. Això encara reforçaria més el procés

O sigui, que perdi Democràcia i Llibertat?

No, això no ha de significar que treguin uns mals resultats. Al contrari, un dels objectius de les eleccions del 20-D és precisament ampliar la base del sobiranisme, ja que reforçaria el procés.

Si aconsegueix escó al Senat hi parlarà algun cop en català?

Doncs sí. Aquest és l'objectiu. Malgrat l'estat espanyol no ho vegi així nosaltres entenem que el Senat és realment una cambra alta de representació territorial i els territoris hi haurien de tenir veu. En la mesura que sigui possible, les nostres intervencions seran en part en català.

Qui tindrà president abans, Espanya o Catalunya?

Catalunya, sense cap mena de dubte. Ens ho juguem tot. Els quasi dos milions de votants no ens perdonarien que no fos així.