La temporada de creuers del 2015 s'ha tancat amb un balanç de tots colors. Ports de la Generalitat va informar ahir que els tres ports que gestiona (els dos gironins de Palamós i Roses juntament amb el tarragoní de Sant Carles de la Ràpita) han obtingut la millor temporada de la història. El motiu és que els tres ports han sumat, després de rebre 50 escales de creuers aquesta temporada, 43.100 passatgers i un impacte econòmic d'uns tres milions d'euros. Ara bé, no totes les dades són en la línia positiva si s'analitzen els ports per separat. El fet és que el 2015 el port de Palamós ha aconseguit rècord de creueristes, mentre que la instal·lació de Roses ha perdut més de la meitat dels viatgers que va obtenir fa un any.

El millor resultat dels tres equipaments de Ports de la Generalitat s'ha registrat a Palamós. Aquesta instal·lació del Baix Empordà ha sumat 40.800 passatgers (el seu màxim històric) després de rebre 37 escales de creuers des del 26 d'abril i fins a l'1 de setembre d'aquest any. Per això, Ports de la Generalitat va destacar que l'activitat de creuers es desestacionalitza, ja que a Palamós la millor afluència de passatgers d'aquesta temporada ha estat el maig, l'agost i l'octubre. El mes que el port de Palamós ha aconseguit més turistes de creuers ha estat el maig, amb gairebé 7.000 viatgers.

Aquest augment de creueristes es deu, segons Ports de la Generalitat, a l'arribada de vaixells de major capacitat a Palamós, com el Mein Schiff 2 i el Costa Magica. Pel que fa a les visites que ha rebut la instal·lació del Baix Empordà, el 24% dels passatgers han fet excursions mentre el 76% restant han optat per quedar-se. Els destins més escollits han estat Girona; Figueres i Púbol; Tossa de Mar i Lloret de Mar; Pals, Peratallada i la Bisbal d'Empordà; Castelló d'Empúries i Begur; a més de Barcelona. La majoria dels turistes de Palamós han estat britànics (54%), nord-americans (13%), francesos (9%), alemanys (8%), italians (8%), irlandesos (3%), australians (2%) i canadencs (2%), entre altres nacionalitats.

L'aposta per Schengen

Per tant, aquest any els passatgers britànics i nord-americans s'han incrementat un 5% i un 4%, respectivament, al port de Palamós en comparació amb el 2014. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va fer referència ahir a l'acord amb el Ministeri de l'Interior perquè Palamós formi part de l'espai Schengen. Vila va recordar que la Generalitat ha manifestat el seu interès per realitzar les obres necessàries perquè el port pugui estar llest per la propera temporada de creuers. "Serà una oportunitat perquè l'arribada de nous creueristes sigui un revulsiu econòmic, social i de modernització", va subratllar.

En el cas del port de Roses, ha tancat la temporada del 2015 a la baixa (tal com apuntava la previsió). La raó és que els creuers que han visitat aquest any la instal·lació de l'Alt Empordà tenien menys capacitat de passatgers. Per això, el port de Roses ha sumat 1.500 viatgers després de rebre 7 escales de creuers des del 5 de maig i fins al 15 d'octubre. Es tracta de menys de la meitat dels creueristes de fa un any, ja que el 2014 la instal·lació portuària va obtenir 3.700 passatgers i va acollir 10 escales. Malgrat tot, Ports de la Generalitat va destacar que el 2015 Roses ha tingut un perfil de turistes "d'alt poder adquisitiu".

La majoria dels passatgers han estat francesos (33%), seguits d'alemanys (18%), belgues (11%), britànics (8%), austríacs (7%), finlandesos (6%), nord-americans (5%) i suïssos (3%), entre altres. Sobre les excursions, el 14% dels passatgers de Roses han anat a Figueres, Girona i Peralada, mentre que el 86% restant s'han quedat a la localitat on, a part de visitar la ciutat, s'han passejat per les platges i les botigues.